Gammelt træ skal bruges på ny

Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur håber at pilotprojekt kan blive begyndelsen på en helt ny og grønnere måde at bygge på her i landet.
Det er her på byggeriet af det nye Steno Diabetes Center i Nuuk, hvor man forsøger at genbruge træet, så det bliver billigere og grønnere at opføre bygningen.
Skrevet af Kim Hinrichsen
28. december 2023 13:54

Som et forsøg vil man på byggeriet af Steno Diabetes Center i Nuuk bruge genbrugt resttræ. 

Det sker som et såkaldt pilotprojekt lanceret af naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen (Siumut).

- Det er egentlig virksomheden, som startede projektet selv. Her fra naalakkersuisut synes vi, at det er en rigtig, rigtig god idé at arbejde videre med, så det kan spredes ud til alle de kæmpestore projekter, som er i gang i vores land, siger han. 

Der er nemlig alt for lidt genanvendelse i Grønland. Hvilket ikke er godt for miljøet. Derfor håber Hans Peter Poulsen, at pilotprojektet kan inspirere andre, så de både kan gøre noget godt for vores blå planet, men faktisk også for bundlinjen. 

- Vi er jo utroligt gode til at smide ting ud, som egentlig kunne genbruges ved andre projekter. Det skal vi selvfølgelig have gjort noget ved for at passe på vores miljø, siger han og fortsætter: 

- For det andet er der nogle besparelser for de organisationer, som egentlig ikke har råd til at betale den fulde pris for nye materialer i forbindelse med byggerier. Så har de mulighed for at få materialer for færre penge, fordi de altså er genbrugt, siger han. 

Et grønt og godt formål

Inspirationen til pilotprojektet er Starks igangværende projekt "Gentræ" fra Danmark. "Gentræ" har til formål at minimere mængden af byggepladstræ, der ender som affald. Byggepladstræet skal indsamles, renses og sælges videre.

Pilotprojektet fungerer ved, at der opstilles opsamlingsbure på byggepladsen, hvori byggepladstræet bliver samlet. Herefter kan træet gives videre til samarbejdspartnere. Hensigten med projektet er, at træet skal videregives til sociale værksteder, institutioner eller skoler, som kan bruge træet i deres aktiviteter.

Det er altså kun et pilotprojekt, som er sat i søen nu. Men Hans Peter Poulsen håber, at de gode erfaringer, kan gøre grønt byggeri til det nye sort: 

- Det, som vi synes er godt, er at der er nogle, som er startet på det. Vi ønsker jo fremadrettet, at man får struktureret genanvendelse her i Grønland, så man mest muligt gør brug af det, siger han og fortsætter: 

- Således at vi i mindre grad bare smider materialerne ud, når man har brugt dem en enkelt gang. Så kunne vi jo gennem genanvendelse gøre bedst brug af det, som bliver importeret her til landet, siger han.