Naalakkersuisut synes ikke, at plug-in hybridbiler er særlig miljøvenlige: Hæv afgiften til 13.000 kroner

Frem til 2026 skal motorafgifterne på plug-in hybridbiler gradvist hæves. Det fremgår af et lovforslag. Selvstyret mener nemlig, at hybridbilerne ikke er så grønne alligevel.
- Afgiftsændringerne vil øge skatteindtægterne. Disse penge har vi tænkt skal bruges til at sænke skatten for de lave indkomster. Det overvejer vi blandt andet at gøre ved at øge beskæftigelsesfradraget, så det bliver ca. dobbelt så stort som i dag, skriver Naaja Nathanielsen i en pressemeddelelse.
Skrevet af Malik Brøns
16. juni 2022 10:24

I de seneste par år er der kommet flere el og hybridbiler på de grønlandske veje. Det er blandt andet fordi, at motorafgiften for den slags bil er lavere, end de traditionelle diesel- og benzinbiler.

Men selvom hybridbilerne ses som et mere miljømæssigt valg, så er de ikke så grønne som de ser ud til at være.

Ifølge et lovforslag fra Naalakkersuisut, der netop er i høring, så henvises der til en undersøgelse i Danmark lavet af Klimarådet, der viser ”at udledningen af elbiler og plug-in hybridbiler igennem bilernes levetid (fra produktion til skrotning) grundet udledningen ved produktionen af bilen kan være mere klimabelastende end for eksempel en effektiv dieselbil.”

For at en lille elbil bliver mindre klimabelastende end en effektiv dieselbil, skal elbilen køre 50.000 kilometer. For en stor elbil skal den køre 100.000 kilometer, og for en plug-in hybridbil skal den køre 250.000 kilometer.

LÆS OGSÅ Afgiftsændringer på el- og hybridbiler hænger i en tynd tråd

Selvstyret mener derfor, at det ikke længere giver mening, at ejere af plug-in hybridbiler skal nyde godt af de lave afgifter.

I dag lyder motorafgiften på 6.554 kroner årligt for plug-in hybridbiler. Naalakkersuisut foreslår, at man frem til 2026 gradvist hæver afgiften op til 13.000 kroner. For eksempel foreslås det, at den årlige motorafgift næste år er på 8.125 kroner.

 

Foto © : Naalakkersuisut

Foto: Naalakkersuisut.

En hybridbil er en bil, som både har en elektrisk motor, og en forbrændingsmotor, der bruger benzin eller diesel. Der er også en anden variant af hybridbilen, som kan lade batteriet op på den elektriske motor, så den kun kører på el. Den kalder man for plug-in hybridbil.

Hybridbilerne kan ligesom de traditionelle diesel- og benzinbiler tankes op med brændstof.

Afgifter skal øge beskæftigelsesfradag

Plug-in hydrid biler er også fritaget for indførselsafgift, og Naalakkersuisut ønsker at genindføre afgiften.

Det er naalakkersuisoq for finanser, Naaja Nathanielsen (IA), der står bag forslaget, og hun skriver i en pressemeddelelse, at afgifterne skal øge beskæftigelsesfradraget.

- Afgiftsændringerne vil øge skatteindtægterne. Disse penge har vi tænkt skal bruges til at sænke skatten for de lave indkomster. Det overvejer vi blandt andet at gøre ved at øge beskæftigelsesfradraget, så det bliver ca. dobbelt så stort som i dag.

- Reelt er der tale om, at vi sletter nogle af de ubegrundede skattefordele, som især har tilgodeset de velstillede for at bruge pengene til at lette skatten for de lave indkomster. Det er efter min mening retfærdig skattepolitik, med en ægte miljøprofil, skriver Naaja Nathanielsen. 

Der var ifølge Grønlands Statistik registreret 554 plug-in hybridbiler og 71 almindelige hybridbiler i 2021.