Atassut: Fremtidens sundhedsvæsen er bygget på private forsikringer

Selvom eksperter advarer om ulighed, mener Aqqalu Jerimiassen, at private sundhedsforsikringer er nødvendigt, hvis vi skal redde et presset sundhedsvæsen.
Formanden for Atassut peger på private sundhedsforsikringer som løsningen på et presset sundhedsvæsen. Foto © : Paarnannguaq Nielsen
15. februar 2024 07:43

Det er blevet populært i resten af verden at bruge privathospitaler - særligt når det gælder akutte tilfælde.

Og det bør også være en mulighed for alle de, som har råd til at betale for det.

Det mener formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen:

- Vi ser mange virksomheder internationalt, der tilbyder deres medarbejdere private sundhedsforsikringer, da de giver adgang til specialiseret behandling i udlandet på en hurtig og effektiv måde, siger Aqqalu C. Jerimiassen og fortsætter:

- Sådan en ordning vil kunne hjælpe vores sundhedssystem, som er belastet med allerede hårdt arbejdende personale.

Udover forslaget om privat sundhedsforsikring, vil Aqqalu Jerimiassen også undersøge, om vi kan privatisere vores apoteker i samme ombæring:

- Vi kan umiddelbart ikke få medicin i dag uden at have ventet på det i evigheder.

Eksperter advarer

Men ifølge AKF, der er et forskningsinstitut i Danmark, kan der opstå ulighed i samfundet, hvis privathospitaler bliver en mulighed.

Ifølge dem, kan det ses som forskelsbehandling, hvis det alene er højtstående embedsfolk og folk med pengepungen i orden, der kan benytte sig af privathospitaler,

Men Aqqalu Jerimiassen er nu ikke så bange for, at det vil skabe forskelsbehandling med private forsikringer:

- Fordi du er en del af lavindkomstgruppen, betyder det ikke, at du kan komme til konsultation hos privathospitalet. Ved at lave ordentlige aftaler med forsikringsselskaberne vil alle, uanset om de er fra høj- eller lav indkomstgruppe, kunne få lige mulighed for at søge læge.

Men et er, hvad sundhedsbehandling skal koste, og hvordan regningen skal betales.

I sidste ende skal der også være hænder til at løfte opgaven - og der skal vi måske til at tænke endnu mere ud af boksen. Og helt udenfor landegrænserne.

For Aqqalu Jerimiassen mener, at det er underordnet, hvilket land vi ender med at gå til lægen i. Bare det kan være med til at afhjælpe det hårdt belastede sundhedsvæsen i Grønland.

- Med et sundhedsvæsen, som halter bagud, som er meget dyr i drift, og som er med til at belaste samfundet, må vi som de ansvarlige søge løsningsmuligheder, der vil kunne aflaste bare det mindste.