Forsvarer i Narsaq-sag spørger til forhold for psykisk syge i anstalten

Den tiltalte for Narsaq-masseskyderiet fik peberspray og blev kørt til observation efter en voldsepisode i Anstalten i Nuuk. Men anstaltsbetjenten kendte ikke den tiltaltes diagnose.
Retssagen finder sted i Retten i Aarhus, fordi den tiltalte i dag sidder tilbageholdt i surrogat på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Foto © : Helle Nørrelund/KNR
20. marts 2024 13:52

Hvordan bliver psykisk syge indsatte behandlet i Anstalten i Nuuk?

Det spørgsmål forsøgte forsvareren til den 21-årige tiltalte i sagen om masseskyderiet i Narsaq at få svar på under retssagens tredje dag.

Her er den 21-årige tiltalt for at forsøge at dræbe 14 personer i den sydgrønlandske by - og han erkender sig skyldig.

Retssagen finder sted i Retten i Aarhus, fordi den tiltalte i dag sidder tilbageholdt i surrogat på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Men efter anholdelsen for skuddramaet i Narsaq 22. marts sidste år og mindst et halvt år frem befandt han sig i Anstalten i Nuuk. Her var han involveret i flere voldelige episoder, som han også er tiltalt for.

Kastede trappestige mod personale

I dag havde anklageren indkaldt en anstaltsbetjent fra Nuuk til afhøring om en af episoderne, som fandt sted om aftenen 8. oktober sidste år. 

Her var afsnittet i anstalten, som den tiltalte på det tidspunkt sad tilbageholdt på, delt op i to hold på grund af uro blandt de indsatte. Derfor fik de indsatte kun lov til på skift at komme ud i fællesområder et par timer ad gangen, fortæller vidnet.

Sagen kort

22. marts sidste år begyndte en dengang 20-årig mand at skyde vildt omkring sig i Narsaq.

Han skød både mod mennesker på et tag, ind i et hus og mod en helikopter, der var ved at lande. Det skete mellem klokken 16.30 og 17.15.

Den tiltalte er nu 21 år, og han er tiltalt for 14 forsøg på manddrab. Han er kender sig skyldig.

Han er tilbageholdt i surrogat på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Derfor kører sagen i Retten i Aarhus fra mandag til fredag i denne uge.

Ifølge vidnet råbte og sparkede den tiltalte mod døren i sin celle, som han delte med en anden person. Han ønskede at komme ud.

Personalet lukkede hans medindsatte ud, da han forholdt sig rolig. Til gengæld vurderede personalet, at den tiltalte ikke skulle ud i fællesområderne, så længe han var oprørt. Men det gjorde kun den tiltalte mere ophidset.

- Han siger, at hvis han ikke må komme ud nu, smadrer han cellen, fortæller vidnet under afhøringen.

Og den tiltalte gjorde alvor af truslen. Inde i cellen væltede han blandt andet skabe og knuste en rude med en trappestige af metal, som hører til køjesengen.

Personalet ringede herefter til en anden personaleenhed, som vurderede, at den tiltalte skulle flyttes til en observationscelle. Men da personalet kom for at hente ham,  kastede den tiltalte strappestigen mod dem, da de åbnede døren.

Vidnet nåede dog at lukke døren til, før trappen ramte ham og hans kolleger.

- Jeg siger til ham, at han skal stoppe, eller også får han peberspray. Og så stopper han ikke, og han får peberspray. Så stopper han, fortæller anstaltsbetjenten fra vidneskranken.

Herefter blev den tiltalte lagt i håndjern og bragt til en observationscelle.

Anklager: Hvilken uddannelse har du i forhold til psykiske syge?

Under de fleste af retssagens i alt 10 vidneafhøringer har forsvarer Christina Johnsen ikke ønsket at stille spørgsmål. Men det ønskede hun at gøre til anstaltsbetjenten.

Hun spurgte til, hvorfor afsnittet var opdelt i to, hvor beboerne gik ud i fællesområderne på skift. 

Har det noget at gøre med, at der var en ret stor belægning på sengepladserne på det her tidspunkt?

- Nej, det var bare en ikke hensigtsmæssig adfærd på afdelingen og ikke overbelægning, sagde anstaltsbetjenten.

Hvilken uddannelse har I fået i forhold til psykisk syge? 

- Nu har jeg erfaring fra over 20 år, så jeg har mødt lidt af hvert. Men jeg har ikke en uddannelse med psykisk syge. Det har jeg ikke, svarede anstaltsbetjenten. 

Vurderer du, at han skal være noget andet sted med den diagnose, som han har?

- Jeg ved ikke, hvilken diagnose han har. Hvad den tiltalte fejler, ved jeg faktisk ikke, svarede betjenten.

Christina Johnsen oplyste ikke, hvilken diagnose den tiltalte har. 

Men i morgen fremlægger hun personlige forhold omkring den tiltalte 21-årige, og der vil hun også redegøre for en mentalundersøgelse af ham.

Der falder dom i sagen på fredag.