Tiltalt for masseskyderi i Narsaq: - Jeg havde meget vrede i mig

Drilleri fra to mænd og en stor vrede var årsag til, at en 21- årig mand skød omkring sig i Narsaq sidste år. Det forklarer han i retten mandag.
Den 21-mand siger i retten i dag, at han har det godt og ikke så ofte får vredesudbrud længere. Det sker, fordi han får hjælp. Foto © : Helle Nørrelund/ KNR
18. marts 2024 13:34

Det er en ung mand, som beskriver sig selv som fyldt med vrede, da han 22. marts sidste år skød omkring sig i Narsaqs gader og ved byens heliport.

En episode, hvor alle slap med livet i behold, men hvor en pilot blev ramt af skud og flere fik skader fra splintrede glas efter skud.

Den 21-årige mand sidder i dag på anklagebænken i Kujalleq Kredsret, som dog bliver holdt i Retten i Aarhus. Her er han anklaget for i alt 28 forhold om alt fra tyveri af riffel til trusler om vold og forsøg på at dræbe i alt 14 personer i den sydgrønlandske by. Han erkender sig skyldig i alle forhold.

I retten er den tiltalte rolig og fattet. Han er næsten kronraget og med et lille overskæg, iført skjorte, bukser og sneakers og bliver ført ind og ud af retssalen iført elektroniske håndjern og bælte af fem politibetjente. De er også til stede under selve retssagen.

Men den 22. marts sidste år var det en anderledes ophidset og vred mand, som stod for masseskyderiet i Narsaq. Under dagens afhøring forklarer den tiltalte:

- Lige før jeg affyrede skuddene (ved et hus, red.), tænkte jeg, at jeg gerne ville lægge min vrede i hele Narsaqs befolkning.

Han forklarer, at han ofte har følt sig vred, men han kan ikke forklare, hvor vreden kom fra.

- Vi ses, når jeg lige har hentet en riffel

Hele episoden startede om eftermiddagen 20. marts 2023, hvor den 21-årige blev vred på to bekendte på havnen i Narsaq.

Ifølge den tiltalte opførte mændene sig nedladende over for ham. Den tiltalte slog derfor den ene med knytnæve i hovedet og tog kvælertag på ham. Derefter truede han de to personer med ordene:

- Vi ses, når jeg lige har hentet en riffel.

Om aftenen samme dag stjal den tiltalte en halvautomatisk salonriffel med kikkertsigte fra en fiskerkutter i havnen, hvor han vidste, at der var en riffel. Dagen efter købte han patroner til den - et ukendt antal magasiner, som den tiltalte kun kan huske som "mange".

Skød for at dræbe

Selve skuddramaet fandt først sted to dage efter slagsmålet ved havnen.

Første skyderi skete, mens den tiltalte lå på maven ved havnen og sigtede mod to mænd, som arbejdede på taget af et hus - ifølge den tiltalte én eller to kilometer væk.

De tekniske beviser viser i alt 12 skud på selve huset. Men ifølge den tiltalte skød han kun efter de to mænd på taget. Adspurgt direkte under afhøringen, om den tiltalte skød for at dræbe, siger han:

- Ja.

I huset befandt sig tre personer, som alle flygtede fra huset under skyderiet og ringede til politiet.

På tidspunktet for skyderiet mod huset ankom en helikopter ved heliporten. Den tiltalte gik mod heliporten, hvor han - ifølge eget udsagn - skød med 30 til 40 meters afstand mod helikopteren.

I helikopteren sad to piloter og ni passagerer, som han alle er tiltalt for at forsøge at dræbe med sin riffel. Den ene pilot blev ramt af skud i benet, da han forlod helikopteren for at søge i sikkerhed. Begge piloter fik desuden glassplinter i hovederne, da ruden i helikopteren blev knust af skud.

Helikopteren bliver undersøgt af politiet. Foto © : Hans-Peter N. Bay

Den 21-årige er også tiltalt for at skyde efter en mand på en gummiged ved heliporten.

Ingen af de personer, som den 21-årige skød efter, er personer, som den tiltalte kender godt eller har et personligt forhold til, oplyser han i retten. 

Plejer at ringe til pårørende ved vrede

Den 21-årige tiltalte svarer flere gange med 'det ved jeg ikke', og 'det kan jeg ikke huske', når han bliver spurgt til detaljer under skyderiet.

Dog kan han huske, at han lagde riflen fra sig på vejen, da politiet skød et varselsskud kort før, han blev anholdt.

- Jeg overgav mig for, at der ikke skulle ske noget, der var værre, forklarer han i retten.

Han overgav sig ved at lægge sig på maven på jorden. Her modtog han dog et opkald fra sin tidligere stedbror. Til den tidligere stedbror sagde den 21-årige, at han nu ville blive anholdt på grund af skyderi.

Og netop forholdet til sine søskende tager forsvareren, Christina Johnsen, op under afhøringen. Her fortæller den tiltalte, at han tidligere plejede at ringe til sine søskende, når han har følt sig vred. Det gjorde han dog ikke forud for skudepisoden, oplyser han.

Undersøgelse af den tiltaltes mobil viser fotos af ham inden skyderiets start, hvor han står med en riffel i sit hjem og fotos af patroner.

Udskrift fra mobilen viser også, at den 21-årige har søgt på ordet "Tusannga" på internettet, som er en anonym telefonrådgivning. Han afviser dog, at han har haft ringet til nogen form for offentlig rådgivning, når han har været vred.    

Forsvareren spørger også, om den tiltalte vil sige undskyld til personerne i skuddramaet. Det afviser han, men siger, at han forstår, hvis de har følt sig chokeret.

Den 21-mand siger desuden, at han i dag har det godt og ikke så ofte får vredesudbrud. Det sker, fordi han i dag får hjælp.

Den tiltalte sidder i dag tilbageholdt i surrogat på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, efter han forsøgte at sætte ild til sin celle i Anstalten i Nuuk samt overfalde en fængselsbetjent. Episoder, som den 21-årige også er tiltalt for under retssagen i Aarhus.