21-årig erkender at have forsøgt at skyde og dræbe 14 mennesker i Narsaq

21-årig erkender ved Retten i Aarhus at have skudt omkring sig og mod en helikopter, der var ved at lande i Sydgrønland.
Sagen kører ved Retten i Aarhus. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
18. marts 2024 09:44

En 21-årig mand har erkendt, at han 22. marts sidste år skød mod en helikopter, der var ved at lande i Narsaq. 

To piloter om bord på helikopteren blev såret ved skudepisoden. Manden skød også mod flere andre mennesker - i alt er han tiltalt for 14 drabsforsøg. 

Og det erkender han at have gjort, kom det frem her til formiddag ved Retten i Aarhus, hvor sagen kører. 

Det gør den, fordi manden nu er indlagt på det psykiatriske hospital i Skejby i Danmark.

Grønlands Politi mener, at manden udførte skyderiet med en halvautomatisk riffel, som han to dage forinden havde stjålet fra en fiskekutter i byens havn.

Det erkender den 21-årige delvist.

45 minutters skyderi

De mange skyderier startede mellem klokken 16.30 og 17.15 onsdag 22. marts, står der i anklageskriftet, som KNR har fået aktindsigt i.

Det startede med, at den tiltalte affyrede flere skud mod to personer, som befandt sig på taget af en bygning i Narsaq. Han brugte efter sigende en halvautomatisk salonriffel kaliber 17.

Manden er også tiltalt for at have affyret flere skud mod bygningen, hvor der var tre personer i.

Skød mod en helikopter

Ifølge anklageskriftet bevægede manden sig derefter mod heliporten. Her skød han mod - og ramte - helikopteren GL 3333, der netop var ved at lande. To piloter og passagererne sad også stadig i deres sæder.  

Den tiltalte skød flere gange med den halvautomatiske salonriffel mod helikopteren. De to piloter blev sårede - og i alt er den unge mand tiltalt for at have forsøgt at dræbe 11 mennesker i forbindelse med helikopterskyderiet. 

De 11 forsøg på manddrab i heliporten og de to på taget er i alt 13 mennesker, som han er tiltalt for at prøve at dræbe. Det sidste drabsforsøg er mod en fører af en gummiged, som han rettede riflen mod efter helikopter-skyderiet. 

Manden blev tilbageholdt af politiet kort efter skyderiet, og han har været tilbageholdt lige siden. Han har været anbragt i anstalten i Nuuk, og her har han også forbrudt sig mod loven. Derfor blev han overført til det psykiatriske hospital i Skejby nord for Aarhus.