Forfatter bag kandidatprojekt afviser: Intet om fire milliarder i min opgave

Forfatteren bag kandidatprojektet, som Aki-Matilda Høegh-Dam henviser til, afviser blankt, at der står noget i hans opgave om, at man laver transfer pricing på hellefisk svarende til fire milliarder kroner om året fra Grønland.
Departementet for Fiskeri og Fangst påpeger i et mailsvar til KNR, at der ikke er nogen tegn på transfer pricing i forbindelse med eksport af grønlandske fiskeprodukter. Foto © : Johasinnguaq Olsen
Skrevet af Liv Almer
05. juli 2023 07:24

Mister Grønland virkelig fire milliarder kroner årligt, fordi Danmark videreeksporterer hellefisk via transfer pricing?

Ikke hvis man spørger forfatteren bag det kandidatprojekt, som Aki-Matilda Høegh-Dam (S) begrunder sin påstand med.

Folketingsmedlem og formandskandidat for Siumut Aki-Matilda Høegh-Dam udtalte i maj til flere danske medier, at Grønland hvert år går glip af fire milliarder kroner blot på eksporten af hellefisk, da Danmark angiveligt eksporterer dem videre via transfer pricing.

Det stillede en række fagfolk, embedsmænd og eksperter sig meget undrende over for i KNR torsdag.

Hvad er transfer pricing?

  • Når selskaber, aktionærer eller personer handler med hinanden internt på tværs af landegrænser, skal det ske til priser, som svarer til markedsvilkårene.
  • Det vil sige, at al handel skal ske på armslængdevilkår, så man sikrer sig, at priserne og vilkårene svarer til, hvad to uafhængige parter kunne være blevet enige om.
  • Den fastsættelse af priser kalder man for transfer pricing.
  • Når et selskab ikke handler til priser, som overholder markedsvilkårene, kan det blandt andet være for at betale mindre i skat.

Kilde: Skat

Aki-Matilda Høegh-Dam selv påpegede i et mailsvar til KNR, at hun havde trukket tallene ud af et kandidatprojekt fra 2016 med data fra 2014.

Men det passer simpelthen ikke, siger forfatteren til kandidatprojektet, Ilannguaq K. Møller, nu til KNR.

Hvor kommer de fire milliarder fra?

- Der er en analyse, som har vist, at omkring 99 procent af bloktilskuddet går tilbage til Danmark hvert eneste år. Vi har en udfordring med, at man gennem Danmark laver transfer pricing.

- Hvis vi kigger på den (Hellefisken, red.) alene, så koster det samfundet omkring fire milliarder kroner cirka alene ved den ene art af fisk, når Danmark sælger det videre via transfer pricing, sagde Aki-Matilda Høegh-Dam i maj til DR.

Sådan lød udtalelsen, som en række eksperter og fagfolk torsdag rettede kritik mod i KNR.

- Det skyldes udelukkende en ting; manglende viden om de faktiske forhold og så i øvrigt en ide om, at der altid er nogen, der snyder en, lød det blandt andet fra administrerende direktør i Polar Seafood Henrik Leth.

Hellefisk nøgletal

  • Grønland eksporterede i 2022 hellefisk ud af landet for cirka 1,5 milliarder kroner, viser tal fra Grønlands Statistik.

  • Danmark eksporterede i 2022 hellefisk ud af landet for 2,2 milliarder kroner, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i et svar til Aki-Matilda Høegh-Dam (S).

  • Også ved valget til Inatsisartut i 2018 påpegede adskillelige politikere, at de mente, at der ville kunne hentes yderligere store summer i fiskeriet, og at de tabte indtægter kunne være en gevaldig hjælp til at finansiere et selvstændigt Grønland.

Aki-Matilda Høegh-Dam havde ikke mulighed for at stille op til interview, men skrev i et mailsvar til KNR, at hun henviser Ilannguaq K. Møllers kandidatopgave fra 2016.

Men der er blot ét problem.

Heller ikke i kandidatopgaven er de fire milliarder til at finde.

- Der står ikke noget i min eksamensopgave om, at man laver transfer pricing på hellefisk svarende til fire milliarder kroner om året fra Grønland, skriver forfatteren bag kandidatprojektet, Ilannguaq K. Møller, i et mailsvar til KNR.

Ni år gamle tal, som viser noget andet

Kandidatprojektet, som Aki-Matilda Høegh-Dam henviser til, konkluderer dog, at der er tale om milliardbeløb, som Grønland går glip af, hvad angår transfer pricing.

Men tallet er noget lavere end de fire milliarder for hellefisk, som hendes påstand lægger op til.

Ifølge forfatteren bag projektet, Ilannguaq K. Møller, viste hans teoretiske model, at Grønland får mellem 1,3 og 3,4 milliarder kroner for lidt om året på grund af transfer pricing. Det gælder dog eksporten for alle fisk og skaldyr, og altså ikke kun hellefisk.

KNR har talt med Aki-Matilda Høegh-Dam og forelagt hende Ilannguaq K. Møllers afvisning af, at der skulle stå, at Grønland mister fire milliarder på transfer pricing af hellefisk noget sted i hans projekt.

Hun har dog en anden opfattelse af sagen.

- Hvis vi ser på fakta, kan man antage, at det er flere penge, som Grønland mister ved transfer pricing, siger hun.

Aki-Matilda Høegh-Dam har til andre medier sagt, at det er et beløb svarende til bloktilskuddet, som Grønland mister hvert år på hellefisk, og dette fastholder hun overfor KNR.

- Hvis du ser på undersøgelsen, bliver det sagt klart, at der udføres værdier svarende til bloktilskuddet. Jeg har taget udgangspunkt i bloktilskuddet, selvom tilskuddet har en anden størrelse i dag, siger hun og fortsætter:

- Det er derfor, jeg antager, at tallet sagtens kan være større i dag.

Kandidatprojektet er ikke baseret på de reelle data fra fiskeriselskaberne, da de ikke er tilgængelig for offentligheden.

I stedet har Ilannguaq K. Møller udarbejdet en teoretisk model ud fra den tilgængelige data fra en række kilder, hvorefter han har sammenlignet tal fra Island og Grønland.

Og det var her, at han kunne uddrage milliarderne. Den udregning kan dog også være forbundet med en vis usikkerhed, påpeger han over for KNR:

- Idet det ”kun” var en eksamensopgave, havde jeg ikke haft tid eller ressourcer nok til også at inkludere kvalitetssammenligning mellem eksport fra Island og eksport fra Grønland i mine beregninger, skriver han i et mailsvar.