Ekspert: Overskud i fiskeriet kan flyttes fuldt lovligt

En ekspert i fiskeriøkonomi vurderer, at overskud på flere hundrede millioner kroner i fiskeriet muligvis flyttes ud af Grønland til beskatning i Danmark fuldt lovligt. Bestyrelsesformand i fiskeriet afviser.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
12. april 2018 12:00

Bliver Grønland snydt i fiskeriet? Flere politikere har i den nuværende valgkamp tilkendegivet, at de mener, at der kan hentes yderligere store summer i fiskeriet, og at de tabte indtægter kunne være en gevaldig hjælp til at finansiere et selvstændigt Grønland.

En ekspert med indgående kendskab til det grønlandske fiskeri mener, at politikerne kan have en pointe, men der er langt fra tale om et milliardbeløb, som kan erstatte bloktilskuddet.

- Det er en mulighed, at det sker, fordi den danske selskabsskat er lavere end den grønlandske, siger Max Nielsen, lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, som svar på spørgsmålet om hvorvidt Grønland bliver snydt i fiskeriet.

Han beskæftiger sig med fiskeriøkonomi, og stod i 2016 bag en omfattende rapport om værdikæder i det grønlandske fiskeri, og han udtaler sig også om emnet i journalisten Martin Breums nye bog, "Hvis Grønland river sig løs."

LÆS OGSÅ Udvalg udviser bekymring for høje fiskeriafgifter

Ifølge Max Nielsen kan fiskeriselskaber med fordel flytte overskud ud af Grønland til beskatning i Danmark, fordi selskabsskatten er lavere i Danmark.

Overskud flyttes lovligt

Max Nielsen vurderer, at der er tale om en fuldt lovlig praksis fra fiskeriselskabernes side, når selskaber i princippet handler med sig selv over landegrænser. Lovligheden må dog i sidste ende bero på en juridisk vurdering, men det er et velkendt fænomen overalt i verden:

- Det ses mellem Grønland og Danmark, men det ses mellem alle lande i verden, der handler med hinanden og hvor multinationale selskaber har selskaber i begge lande, siger Max Nielsen.

Lørdag 14. april kan du høre mere om, hvad politikerne vil gøre for fiskeriet, når politikerne mødes i en direkte valgdebat på KNR TV.

Det er kl 19.30 på grønlandsk og kl 21 på dansk.

Max Nielsen bygger sin vurdering af, at Grønland muligvis bliver snydt i fiskeriet, på en evaluering af et speciale fra Ilisimatusarfik, der sammenligner eksportpriser fra Grønland med eksportpriser fra Island og Færøerne.

Størrelsen af det overskud, der muligvis flyttes ud af Grønland, og som kunne beskattes her i landet, kan forskeren ikke sætte et præcist beløb på.

Milliarder er hen i vejret

- Altså milliarder det er helt hen i vejret. Når jeg siger nogle få hundrede millioner kroner, så er det det nærmeste, jeg kan komme, og så vil jeg sige, at det kræver en nærmere undersøgelse, siger Max Nielsen.

Hvis politikerne vil krasse pengene ind til landskassen, må de enten undersøge problemet nærmere eller få yderligere del i overskuddet i fiskeriet ved at hæve afgifterne:

- Det er ganske simpelt at forøge fiskeriafgifterne og forøge rejeafgifter, fordi hvis man forøger dem, så kan man tvinge virksomhederne til at hjemtage noget overskud, hvis de får en forhøjet udgift til skatter som eksempelvis fiskeriafgifter, siger Max Nielsen, lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ Fiskeriet har råd til de nye afgifter

Bestyrelsesformand afviser

Henrik Leth er bestyrelsesformand for Grønlands største privatejede fiskeriselskab, Polar Seafood, og han afviser, at selskabet flytter overskud ud af landet:

- Nej, vi flytter ingen penge ud af landet. Vi sælger nogle varer til vores egne selskaber i Danmark, og den fortjeneste, der må være der, den er relativt beskeden, siger Henrik Leth.

Han understreger, at Polar Seafood har omkostninger forbundet med behandling af varerne i Danmark:

- Varerne skal ligge på frysehus, den skal transporteres ned med RAL, det er heller ikke gratis. Den skal også transporteres fra lageret til kunden, alt sammen koster penge. Så det er ikke sådan, at der ligger en kæmpe gevinst et eller andet sted. Der er jo nogle omkostninger, der er med i denne her værditilvækst, siger Henrik Leth.