Foto: Forsvaret

Naalakkersuisut: Fiskeriet har råd til de nye afgifter

Fiskeriet efter hellefisk er så givtigt, at virksomhederne har råd til at betale de nye højere afgifter, vurderer Naalakkersuisut.

Fiskerierhvervet har stillet sig særdeles kritisk overfor Naalakkersuisuts forslag om at hæve afgifterne i fiskeriet med indførelse af en ny model for ressourceafgifter.

- Hvis vi skal betale en meget stor afgift, så skal vi have optimale vilkår, og det har vi ikke, lød det blandt andet fra Henrik Leth, formand for Grønlands Erhvervs brancheudvalg for fiskeri og eksporterhverv.

Det er i sær på eksporten af hellefisk, at der kommer højere afgifter, men Naalakkersuisut vurderer, at økonomien i hellefiskfiskeriet kan bære de nye afgifter:

- Priserne er i dag svagt stigende, og det er Naalakkersuisuts vurdering, at det havgående fiskeri efter hellefisk kan bære en afgiftsstigning, skriver Naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede i et svar til Inatsisartuts finans- og skatteudvalg.

Udvalg var bekymret

Udvalget har haft Aqqaluaq B. Egede i samråd i forbindelse med udvalgets behandling af de nye afgifter. Udvalget var bekymret for afgiftsstigningerne, fordi fiskeriet i forvejen betaler tre gange så høje afgifter som på Færøerne og i Island.

LÆS OGSÅ Snak om brandbeskatning er ikke på sin plads

Et andet spørgsmål, som finans- og skatteudvalget ville have svar på, var, hvordan ønsket om større afgifter spiller sammen med forslaget om en ny fiskerilov. Dette har også været en stor bekymring i fiskerierhvervet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisuts lovforslag stikker i hver sin retning

Til det svarer Aqqaluaq B. Egede, at de nye afgifter vil træde i kraft fra 1. januar 2018, hvorimod en ny fiskerilov først vil træde i kraft et år senere. Fiskerilovsforslaget er endnu ikke behandlet af Inatsisartut, og derfor har det ikke været muligt at tage hensyn til en ny fiskerilov i udarbejdelsen af de afgifter.

Nye afgifter vil være en fordel

Egede mener dog også, at de nye afgifter vil være en fordel, når der kommer en ny fiskerilov:

- Den foreslåede ressourcerentemodel er dynamisk, hvilket betyder, at den tager højde for svingende indtægter i fiskeriet. Hvis priserne er lave er afgiften også lav. Den nye ressourcerentemodel understøtter på denne vis allerede en kommende fiskerilov, skriver Aqqaluaq B. Egede til finans- og skatteudvalget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!