- Rent teknisk kommer vi til at betale noget mere, men fiskeripolitisk sørger de for, at vi kommer til at tjene mindre. Så det, der er at betale af, bliver mindre og mindre, lyder det fra Henrik Leth, der er formand for brancheudvalget for fiskeri og eksporterhverv i Grønlands Erhverv.

Henrik Leth: Naalakkersuisuts lovforslag stikker i hver sin retning

En ny afgiftsmodel i fiskeriet skal sikre flere penge til landskassen. Men Naalakkersuisut kan ikke forvente flere afgifter, når vilkårene i erhvervet samtidig forringes, lyder kritikken.

Fiskeriet skal bidrage med mere til landskassen, og for at sikre det vil Naalakkersuisut indføre en ny afgiftsmodel i fiskeriet.

Det nye afgiftssystem skal bidrage med cirka 50 millioner kroner ekstra i afgifter fra fiskeriet allerede i 2018 oven i de cirka 300 millioner kroner, der kommer ind i år.

LÆS OGSÅ Den politiske hensigt er vigtigere end økonomien

Det nytter dog ikke noget, at Naalakkersuisut vil have flere penge ind i skatter og afgifter, når man med den anden hånd forringer vilkårene for branchen, lyder kritikken fra erhvervet.

Leth: Vi tjener mindre, men skal betale mere

Essensen i den nye afgiftsmodel er, at fiskeriet skal betale en procentdel af salgsprisen på fisk i afgift, og forslaget falder ikke i god jord hos Grønlands Erhvervs brancheudvalg for fiskeri og eksporterhverv:

- Rent teknisk kommer vi til at betale noget mere, men fiskeripolitisk sørger de for, at vi kommer til at tjene mindre. Så det, der er at betale af, bliver mindre og mindre, lyder det fra Henrik Leth, der er formand for udvalget i Grønlands Erhverv.

LÆS OGSÅ Fiskerilovsforslag vil gå ud over de svageste

LÆS OGSÅ IA åben for at udsætte behandling af fiskerilov

Han mener, at Naalakkersuisut forsøger at blæse, mens de har mel i munden, fordi de politisk gør indtjeningen i fiskeriet dårligere, mens de oven i købet kræver flere penge ind i afgifter.

- Hvis vi skal betale en meget stor afgift, så skal vi have optimale vilkår, og det har vi ikke, siger Leth.

Nye afgifter strider mod fiskerlovsforslag

Henrik Leth henviser blandt andet til, at Naalakkersuisut tidligere på året besluttede, at 10 procent af den udenskærskvote skulle i et offentligt udbud:

- At tage 10 procent af vores kvote er det samme som at tage 20-30 procent af overskuddet, for det er de sidste kilo fisk, som vi tjener penge på.

Kigger man derudover på Naalakkersuisuts forslag til en ny fiskerilov, bliver situationen endnu værre, mener Henrik Leth.

LÆS OGSÅ Forslag til fiskerilov er farlig for Grønland

- Det(fiskerilovsforslaget, red.) er jo et kæmpe tab for det grønlandske samfund men også for rederierne, og det vil betyde, at man ikke får de afgifter, man gerne vil have. Så finansministeren og fiskeriministeren burde sætte sig ned og tale sammen og sige, vil vi have penge, eller hvad vil vi egentlig have ud af det her?

Forslag om nye afgifter tager ikke hensyn til ny fiskerilov

I bemærkningerne til forslaget om de nye afgifter skriver finansdepartementet, at vis hensigten om at sprede ejerskabet og kvoterne i fiskeriet bliver gennemført med den nye fiskerilov, vil indtægterne til landskassen fra afgifterne formentlig blive mindre.

Finansdepartementet har ikke taget hensyn til en ny fiskerilov i udarbejdelsen af forslaget, på grund af "manglende kendskab til ændringerne i fiskerilovgivningen og en meget sen færdiggørelse af arbejdet med at udarbejde forslag til en ny fiskerilov".

Forslaget om de nye afgifter i fiskeriet andenbehandles i Inatsisartut i morgen, tirsdag, og finans- og skatteudvalget indstiller forslaget til vedtagelse.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!