GE: Forslag til fiskerilov er farlig for Grønland

Forslaget til en ny fiskerilov får en hård medfart af arbejdsgivernes interesseorganisationen Grønlands Erhverv. Loven er ikke gennemarbejdet, og den vil gøre Grønland fattigere.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
16. august 2017 12:27

Naalakkersuisut har set stort på fakta og analyser i forbindelse med udarbejdelsen af loven, lyder det fra direktør i GE, Brian Buus Pedersen.

- Der er aldrig kommet flere arbejdspladser ud af et mere ineffektivt fiskeri nogen steder i verden, lyder det fra Brian Buus Pedersen.

Han mener, at Naalakkersuisuts forslag vil virke stik imod hensigten om at sikre arbejdspladser og give flere fiskere en større andel af overskuddet.

- Næ, jeg tror det kommer til at gå den modsatte vej. Du kan regne på, hvad der sker, når der ikke længere må sælges kvoter fra det udenskærsfiskeri til det indenskærs fiskeri. Så kan jeg da frygte at der er rederier, der må lukke - det er tab af arbejdspladser, siger Brian Buus Pedersen.

Vil samtidig hente 60 millioner kroner mere i afgifter

Han henviser til, at i dag sælger rederier som Polar Seafood kvoter fra det udenskærsfiskeri til sig selv eller andre aktører, der fisker indenskærs. Dermed får den mindre aktør en større mængde kvoter, der gør forretningen mere rentabel.

Lovforslaget vil lukke for den mulighed. Hos GE frygter man, at det vil koste en række mindre aktører i fiskeriet deres job og virksomhed.

Brian Buus Pedersen er desuden stærkt kritisk overfor, at Naalakkersuisut med forslaget vil gøre fiskeriet mere ineffektivt, samtidig med at et andet forslag fra departementet for finanser om en ny ressourceafgift vil hente yderligere 60 millioner kroner i afgifter i fiskeriet. Det kræver tværtimod et mere effektivt fiskeri, lyder det fra Brian Buus.

LÆS OGSÅ Ny fiskerilov kan blive økonomisk lussing til landskasse og erhvervsliv

Ifølge Brian Buus Pedersen er lovforslaget ikke gennemarbejdet, og der mangler svar på flere centrale spørgsmål, som eksempelvis hvilket selskaber, der skal købe de indenskærskvoter, der skal tages fra det udenskærs fiskeri.

GE: Der mangler analyser

Han efterlyser, at Naalakkersuisut kommer med en grundigere analyse:

- At det der blev stillet i udsigt - faktisk over fiskeriudvalget tilbage i marts 2015 - at inden man begyndte at ommøblere på meget store værdier i det grønlandske samfund, så skulle man have vendt hver en sten; få snakket med erhvervslivet, investorerne og finansieringskilderne, og det er ikke sket, siger Brian Buus og fortsætter:

LÆS OGSÅ Nyt forslag indeholder risiko for usikkerhed og milliontab

- Men lige nu er alt kastet op i luften. Det, synes vi, er farligt fordi fiskeriet bidrager med så meget til de offentlige kasser, og så spørger vi bare, hvordan skal sygehusene, den offentlige hjælp, erhvervsskolerne, hvordan skal alt det finansieres, som i dag finansieres med mange penge fra fiskerierhvervet? Vi synes det er uansvarligt.

Det har ikke været muligt for KNR, at få en kommentar til kritikken af fiskerilovsforslaget fra naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse.