Fiskerilov: Nyt forslag indeholder risiko for usikkerhed og milliontab
For at opnå dette skal der blandt andet ske en tilpasning af ejeskabet til fiskeriressourcerne.
Blandt hovedpunkter i lovforslaget er således en ny metode til opgørelse af ejerskabet af kvoteandele, hvor der fremover medregnes indirekte ejerskab af kvoteandele. Den nye metode vil ifølge bemærkningerne tvinge nogle selskaber til at frasælge kvoteandele eller medejerskaber i datterselskaber.
LÆS OGSÅ GE håber på en grundig fiskerilov
Dette kan føre til retssager mod Selvstyret om erstatning, erkendes det i bemærkningerne. Hvis Selvstyret taber eventuelle erstatningssager vil Landskasse lide tab, slås det fast.
Derudover ændres kvotefordelingen for rejer ved Vestgrønland så det kystnære rejefiskeri får 50 procent mod tidligere 43 procent, og der bliver indført et opsigelsesvarsel på de tidsubegrænsede rejelicenser på fem år. Også dette kan føre til krav om erstatning fra private selskaber.
I bemærkningerne vurderer embedsværket, at forslaget indeholder flere elementer, 'der kan øge usikkerheden i erhvervet.'
- Den øgede usikkerhed gør det mindre attraktivt at investere i nye fartøjer i fiskeriet. Det betyder, at effektiviteten og skatteindtægterne falder yderligere på længere sigt, står der i bemærkningerne til lovforslaget.
I alt kan den nye fiskerilov koste landskassen op mod 130 millioner kroner om året. Samtidig vil erhvervslivet miste indtægter for op mod 180 millioner kroner om året, hvis man måler i BNP. Læs alle bemærkningerne til det nye lovforslag her.