Ny fiskerilov kan blive økonomisk lussing til landskasse og erhvervsliv

Forslaget til en ny fiskerilov kan koste det offentlige og erhvervslivet enorme summer hvert år, står der i bemærkningerne til forslaget til en ny fiskerilov, der netop er sendt i høring.
15. august 2017 17:42

Landskassen kan se frem til at gå glip af op mod 130 millioner kroner årligt og erhvervslivet kan i værste fald miste indtægter for 180 millioner kroner om året, hvis man måler det i BNP.

Formålet med tiltagene i loven skal gøre fordelingen i det grønlandske fiskeri mere lige, så landets fiskeriressourcer bliver fordelt på flere borgere, frem for at få sidder på store dele af fiskeriet, lyder argumentet fra Naalakkersuisut.

Men de forskellige tiltag gør samtidig fiskeriet langt mere ineffektivt, og det er det, der samtidig får indkomsterne for landskassen og virksomhederne til at falde, står der i bemærkningerne.

LÆS OGSÅ Flere fiskere til samme fisk er ikke et problem

Flere tiltag i loven vil spænde ben for investeringer i nyt udstyr og samtidig vil det kystnære fiskeri få en større andel af kvoterne. Begge dele vil skabe flere arbejdspladser i fiskeriet, fordi bådene er mindre og ældre og kræver flere ansatte.

Men det vil også gøre fiskeriet meget mere ineffektivt, og det er blandt andet det, der vil koste både landskassen og erhvervslivet tabte indtægter.

Flere arbejdspladser i fiskeriet vil også på kort sigt give mindre arbejdsløshed, men på længere sigt vil arbejdsløsheden stige i andre dele af samfundet.

Læs alle bemærkningerne til lovforslaget her.

LÆS OGSÅ Flere fiskere påvirker økonomien negativt

LÆS OGSÅ Kruse vil have flere fiskere