Kruse vil have flere fiskere

Ophugningsstøtten skulle skabe et mere effektivt fiskeri med færre fiskere, men Naalakkersuisut ønsker med en ny lov at åbne for, at fiskerne kan bruge ophugningsstøtten til at købe et nyt skib.
Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse, vil have flere fiskere på vandet. Foto © : Nauja Møller/KNR
Skrevet af Paarnaq Hansen
06. oktober 2015 14:11

En mulighed, som står i direkte modsætning til støttens oprindelige formål.

Samtidig slår naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse, endnu engang fast, at han er uenig med sit eget afsnit i finanslovsforlaget.

- Forslaget betyder, at man kan beholde sin fiskerilicens, selvom man har fået ophugningstilskud.

- Lovens formål er at give mulighed for at videreudvikle fiskefartøjet, siger Karl-Kristian Kruse.

Læs også Finanslovsforslag 2016 Flere fiskere påvirker økonomien negativt 

 

Effektivisering tages af bordet

Det oprindelige formål med loven var ellers at sikre et mere rentabelt og effektivt fiskeri med færre fiskere.

Grønlands Erhverv, GE, kritiserer derfor det nye forslag for at være helt modsat den oprindelige intention og for at være en kamufleret gave til fiskerne.

Hvis ændringsforslaget bliver vedtaget, kan fiskere nemlig beholde deres fiskerilicens, selvom de får tildelt en bunke penge for netop at skaffe sig af med deres fartøj.

Læs også Grønland skal være mindre afhængig af fiskeri

I finanslovsforlaget for 2016 kan man læse, at fiskeridepartementet mener, at der er for mange fiskere, og de konkluderer, at de mange fiskere skader både deres egen men også hele landets økonomi.

Fiskeriministeren understreger dog endnu engang, at han er uenig med sit eget afsnit af finansloven og slår fast, at han ønsker flere kystnære fiskere, og det håber han denne ændring kan hjælpe med. 

- Der er ikke kommet flere fiskere i egen båd i gennem årene, tallet er faldende. Modsat har selskaberne fået flere skibe, siger naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse.

Lovforslaget førstebehandles i Inatsisartut i dag.