Foto: Forsvaret

Udvalg udviser bekymring for høje fiskeriafgifter

Finans- og skatteudvalget er bekymret for højere afgifter på fiskeriet, fordi Grønland i forvejen har de højeste afgifter, når man sammenligner med Færøerne og Island. Men hvis finansloven skal hænge sammen, er der ikke andet at gøre end at vedtage de nye afgifter, lyder det fra Naalakkersuisut.

Naalakkersuisut ønsker at hente 50 millioner kroner mere i afgifter hos fiskeriet, og derfor er ny model for ressourceafgifter på vej igennem Inatsisartut.

Mandag kritiserede formanden for Grønlands Erhvervs brancheudvalg for fiskeri og eksport erhverv, Henrik Leth, kraftigt de nye afgifter.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisuts lovforslag stikker i hver sin retning

 - Rejeafgiften den stiger og hellefiskeafgiften bliver næsten tredoblet, og samtidig så begynder man at fjerne grundlaget for rederierne. Det vil, som det gjorde i starten af halvfemserne, føre til, at rederiernes indtægtsgrundlag bliver så dårligt, at de går konkurs, lyder advarslen blandt andet fra Henrik Leth.

Indtægten er afgørende for finansloven

Inatsisartuts finans- og skatteudvalg er tilsyneladende også bekymret for afgiftsniveauet. I sin betænkning til andenbehandlingen af forslaget - som finder sted tirsdag - skriver udvalget, at det bemærker, at det grønlandske fiskeri betaler en væsentlig højere afgift end fiskeriet på Færøerne og Island.

- Tiden vil ikke kunne ignorere store forskelle lande imellem, skriver udvalget, der forudser, at det relativt høje afgiftsniveau vil påvirke grønlandske fiskerivirksomheders overskud og evne til at geninvestere i fiskeriet.

LÆS OGSÅ Forslag til fiskerilov strider imod koalitionsaftalen

Men der er ikke andet at gøre end at vedtage de nye afgifter, hvis Inatsisartut også vil have finansloven for 2018 til at hænge sammen.

I et svarnotat til Inatsisartut skriver Naalakkersuisoq for finanser Aqqaluaq B. Egede, at indtægterne fra de nye afgifter på 50 millioner kroner årligt er nødvendig for at finansloven kan hænge sammen:

Udvalg: Nyt afgiftssystem kunne udskydes

- Merindtægten påtænkes udmøntet ved 3. behandlingen af finanslovsforslaget, og er en afgørende forudsætning for, at der kan opnås balance mellem indtægter og udgifter i finansloven for 2018, skriver Aqqaluaq B. Egede i svarnotatet.

Henrik Leth kritiserer også de nye afgifter for at stride imod forslaget til en ny fiskerilov, der har til hensigt at sprede fiskeriet på flere hænder og derved gøre indtjeningen mindre.

LÆS OGSÅ Den politiske hensigt er vigtigere end økonomien

Det bemærker finans- og skatteudvalget også, i det udvalget foreslår, at Naalakkersuisut kunne nøjes med at forhøje de nuværende afgifter, således at man venter med at indføre et nyt afgiftssystem, indtil man kender konsekvenserne af den nye fiskerilov.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!