Valg 2014 Fokus på uddannelse i tv-debat

Meningerne er mange, og partierne går benhårdt efter at komme ud med deres budskab. Onsdag får de chancen igen, når valgdebatten udelukkende handler om uddannelse med fokus på de unge. Her får du nogle af partiernes målsætninger.

Der er fokus på uddannelsesområdet med anbefalinger til kvalitetsforbedringer af de videregående uddannelser. Alt fra de fysiske rammer i uddannelsesinstitutioner til de studerendes vilkår. Meget tyder også på, at flere partier går ind for at justere skolereformen ’Atuarfitsialak’ – ’Den gode skole’ for at sikre, at børn bliver rustet godt til videreuddannelse.

 

Atassut: Genindfør ’Atuarfitsialak’

Atassut vil arbejde for at genindføre 11. klasse i 'Atuarfitsialak', samtidig kræver partiet, at de offentlige laver en udarbejdning af handlingsplan for uddannelse til de handicappede og udviklingshæmmede før endt folkeskole.

Deres mål er blandt andet at bygge flere kollegier og uddannelsespladser og sørge for, at uddannede grønlændere får førsteret til arbejdspladser i Grønland. 

Læs også Kandidater fra Atassut Ungdom

Atassut Ungdom melder også ud, at de grønlandske studerende skal have bedre vilkår.

- Vi vil arbejde for at, der skal skabes varige praktikpladser i hele landet, skriver kandidat for partiet Masauna Peary.

 

Demokraterne: Tag ansvar

Hvis skolesystemet skal virke optimalt, så mener Demokraterne, at der skal stilles højere krav til alle parter. Alt i alt mener Demokraterne, at man skal grave i de følelsesmæssige huller for at finde løsninger.

Læs også Demokraatit: Grønlandsk er ikke nok

- Der skal være systematiske krav, som skal følges, før eleven får den indlæring og redskaber vores land har brug for. Dette starter helt fra oven, skriver Randi V. Evaldsen fra Demokraterne.

Skoleledelsen skal have mål og strategi for at forbedre lærernes indsats. Lærerne skal være velforberedte til undervisningstimerne for at fange elevernes interesse.

Forældrene skal involveres i børnenes skolegang. De skal sørge for, at der er faste rammer for deres børn. Barnet skal lave lektier og være udhvilet til næste skoledag.

 

Inuit Ataqatigiit: Styrk skolereformen

Inuit Ataqatigiits førsteprioritet er at bygge og renovere folkeskoler. Det skal blive nemmere for at kunne træffe en uddannelsesvalg allerede i folkeskolen ved at inddrage virksomhederne mere i folkeskolen.

Læs også Ung politikerspire: Jeg vil arbejde for en større selvforsyning

De mener heller ikke, at den nuværende uddannelsesreform er god nok, derfor skal der laves ændringer i systemet: Flere uddannelsespladser, kollegier, praktikpladser og de handicappede skal sikres uddannelsesmuligheder gennem lovgivning.

- På alle niveauer skal viden om naturfag, fysik og kemi øges. Det gælder i folkeskolen, på ungdomsuddannelserne, på universitetet og blandt den almene befolkning gennem adgang til kurser. 

Mulighederne for at tage kurser på udenlandske universiteter skal øges herunder gennem fjernundervisning, skriver IA.

 

Partii Naleraq: Flere lærere

Partii Naleraq vil først og fremmest bekæmpe den store lærermangel i landet. Der skal være flere uddannede lærere på skoler i bygderne, samtidig vil de arbejde for, at flere lærere bliver efteruddannet. Partiet vil også motivere forældrene til at deltage i børnenes læring i skolen og skabe bedre dialog imellem ledelsen og skolen.

Partiet kræver, at det fastslås, at det grønlandske sprog er det anvendte efter loven, og det skal virkeliggøres gennem undervisning. 

Partiet mener også, at det er nødvendigt, at investere i, at unge tager sig en uddannelse i udlandet.

Studerende med familier skal have bedre vilkår med hensyn til boliger, støtte og børnepasning, og samtidig skal det gøres muligt, at de studerende kan få tildelt en kollegieværelse i deres hjemby.

For at sikre de fastboende deltagelse vil Partii Naleraq fortsat arbejde for, at udbygge uddannelserne. Det skal ske ved at opkvalificere arbejdskraften i samarbejde med kommunerne, organisationerne og virksomheder og ved at etablere nye uddannelser.

 

Partii Inuit: Uddannelse med et globalt udsyn

Partii Inuits vigtigste punkt omkring uddannelse er, at grønlændernes uddannelsesmuligheder i udlandet bliver styrket. Det vil de gøre ved at etablere et bredere samarbejde med nabolandenes uddannelsesinstitutioner. 

På den måde vil de også sikre, at de unge kan følge med i den globale udvikling og ikke kun i den danske, mener Nikku Olsen.

- Vi bliver undervist ud fra det danske undervisningssystem og ud fra deres interesser. Det skal ændres. Flere muligheder skal åbnes op for de studerende, siger formanden for Partii Inuit, Nikku Olsen til KNR. 

 

Siumut: Udvikling af folkeskolen

Forholdene på landets kollegier skal forbedres. Der skal bygges flere kollegieværelser og uddannelsespladser, og der skal være flere uddannelsestilbud til handicappede.

Samtidig skal skoleeleverne rustes godt til videregående uddannelser. Fjernundervisning skal udbygges særligt i bygderne, og 11. klasse skal genindføres i 'Atuarfitsialak' - 'Den gode skole'.

- Det er vigtigt, at vi får lavet nogle skoler med gode fysiske rammer og faciliteter, eksempelvis fri internet på uddannelsesinstitutionerne, siger kandidat for Siumut Nick Nielsen til KNR.

Læs også Ung Siumut-kandidat vil forbedre de studerendes vilkår

Læs også Nick Nielsen: Forslaget om at hæve studiestøtten holder ikke

Partiet lover, at uddannede grønlændere får førsteret til ansættelser i de offentlige stillinger i fremtiden. Det skal være i takt med at flere bliver uddannede for på den måde minimere antallet af tilkaldt arbejdskraft.

 

Husk, at du kan se mere om, hvad de forskellige partier vil arbejde med, når KNR afholder valgdebat direkte på tv onsdag d. 12. november kl. 19:30 på grønlandsk og 21:00 på dansk - begge debatter simultantolkes på KNR2.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt