Ung politikerspire: Jeg vil arbejde for en større selvforsyning

Inatsisartutkandidat for Inuit Ataqatigiit, Múte B. Egede, vil gerne arbejde for at fremme den lokale selvforsyning og reformer indenfor uddannelsesområdet.
Inuusuttut suliffissaleqisorpassuit iliuuseqarfiginissaat Inuusuttut Ataqatigiit kissaatigaat. Assimi, Inuusuttut Ataqatigiit siulittaasuat Múte Bourup Egede. Foto © : IA
Skrevet af Mads Pedersen
16. oktober 2014 12:29
Versionist Simon Uldum -

Baggrund

Múte B. Egede:

  • Født i Nuuk i 1987, og vokset op i Narsaq
  • 27 år
  • Studentereksamen i Qaqortoq i 2007
  • Formand for IA Ungdom siden 2013
  • Medlem af Inuit Ataqatigiits hovedbestyrelse siden 2013

Politiske værdier: Kompromissøgende samarbejde - Gensidig og målrettet samarbejde.

27-årige Múte B. Egede, vil gerne fremme selvforsyningen herhjemme, og det forestiller han sig, kan gøres ved at hjemtage Fødevarestyrelsen. Han mener nemlig, at man på den måde kan lave en lovgivning på området, skræddersyet til Grønland.

- Jeg vil gerne give kød- og grøntsagsproducenterne nogle bedre rammevilkår. Således, at man kan opnå en større selvforsyning og større handel med grønlandske produkter, siger Múte B. Egede til KNR.

Han ønsker også, at begrænse importen af udenlandske varer, og at det offentlige støtter mere op omkring lokale eksportprojekter.

- Der er for eksempel udviklingspotentiale i, at udvikle vores produkter, der er også computerprogramudviklere, kulturelle projekter såsom filmproduktion og meget mere, siger Múte B. Egede til KNR.

 

Kvaliteten i uddannelsesområdet skal have et løft
Hvis Múte B. Egede bliver valgt ind i Inatsisartut, så står reformer indenfor uddannelsesområdet højt på hans prioriteringsliste. Og disse reformer skal begynde i folkeskolen, mener han.

- Det er almindelig kendt, at alt for mange unge ikke er klar til at komme videre i uddannelsessystemet efter folkeskolen.  Derfor skal man have de relevante organisationer med på råd, f.eks. Grønlands Arbejdsgiverforening, IMAK og SIK, og sammen med dem, undersøge hvordan man kan løfte kvaliteten i folkeskolen, mener Múte B. Egede og tilføjer:

- Dem er man nødt til at samarbejde med, hvis ikke det hele skal bestemmes fra politisk hold.

Han har også bemærket, at mange studerende bliver sendt i arbejdsløshed på grund af mangel på praktikpladser under deres uddannelsesforløb.

- De grønlandske virksomheder skal være dygtigere til at modtage praktikanter, og det må vi kunne finde en fælles løsning på, siger Múte B. Egede.

IMAK er fortrøstningfuld

Formand for Lærernes fagforening i Grønland (IMAK), Sivso Dorph, synes det er godt man ønsker, at inddrage fagforeningen i reformarbejdet omkring folkeskolen.

- Det er en rigtig god idé. Vi ved godt, at de som skal videre efter folkeskolen, kunne have bedre karakterer, derfor vil vi gerne være med, siger Sivso Dorph til KNR.

Han fortæller, at fagforeningen i samarbejde med kommunernes landsforening, Kanukoka, og Departementet for Uddannelse, netop er i gang med en landsdækkende undersøgelse af folkeskolen, hvor Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) forestår undersøgelsen. Her vil man kigge på de skævheder og mangler der er i folkeskolen. Han ønsker derfor, at afvente resultaterne af denne undersøgelse, før reformarbejdet går i gang.

- Vi ser gerne, at man afventer resultaterne af denne evaluering, før man begynder at diskutere folkeskolen, siger Sivso Dorph, og tilføjer at man forventer at resultaterne af EVA's undersøgelse vil forelægge sidst på året.