For fire år siden var der ingen medaljer: Nu er Grønland med helt fremme

Grønlands håndbold-kvinder har med sølvmedaljerne et rigtig godt fundament at bygge videre på, lyder vurderingen efter gårsdagens finalenederlag.
Grønland tabte til Puerto Rico i finalen i de nordamerikanske og caribiske mesterskaber. Foto © : Richard Immel
26. august 2021 11:38

Det kan godt være, at de grønlandske håndbold-kvinder ærgrer sig efter gårsdagens finalenederlag til Puerto Rico.

Men selv om holdet ikke vandt finalen, er der flere positive ting at tage med fra de nordamerikanske og caribiske mesterskaber.

Det vurderer KNR's sportskoordinator Noah Mølgaard.

- Det er tredje turnering i træk, at Grønland viser fremgang, siger Noah Mølgaard.

- For fire år siden var Grønland ikke med i medaljekampen, for to år siden vandt Grønland bronze, og i år avancerede de til sølv. Så er der er en fremgang på holdet, siger Noah Mølgaard.

Gode ambassadører for håndbolden

Og hos Grønlands Håndbold Forbund er formand Carsten Olsen enig i, at holdet kan tage mange positive ting med fra turneringen.

- De kan tage rigtig meget med. Det er et ungt hold. Jeg synes faktisk, at i de indledende kampe var de rigtig gode ambassadører for vores land og for håndboldsporten. Det var tydeligt at se, at de var dedikerede og kæmpede. Det virker til, at der er en god kemi på holdet, og det er utroligt vigtigt for det fremtidige arbejde, siger han. 

LÆS OGSÅ Finale: Puerto Rico vinder - Grønland får andenpladsen

Der var på forhånd lagt op til, at Puerto Rico ville komme ud til finalen med noget mere energi end ved de to holds møde i puljen. 

En kamp, som Grønland vandt 26-23. Men i finalen var det Puerto Rico, der var bedst og vandt 34-24.

Rutinen og den vigtige målmandspost 

Ifølge Carsten Olsen var der flere ting, der gik galt for Grønland i finalen.

- Umiddelbart er min vurdering, at den mest rutinerede og bedste målmand vi har på holdet bliver skadet dagen før mod Puerto Rico, hvor Grønland gør det meget bedre. Målmandsposten har bare så stor betydning for et hold i dagens håndbold, siger han og uddyber:

- Den del kombineret med nerver og manglende kamprutine i bredden på holdet får nok den største betydning for udfaldet af kampen, vurderer han.

LÆS OGSÅ Håndbold-kvinder før finalebrag: - Det er en drøm, og vi er klar til kamp

Ifølge KNR's sportskoordinator, Noah Mølgaaard, der kommenterede kampen på KNR, var der for mange tekniske fejl på det grønlandske hold.

-  Det var nok mest på det mentale plan, at Grønland ikke ramte dagen. Ivaana Holm kæmpede en brav kamp på stregen og i forsvaret, men resten af holdet havde en off-dag og lavede mange tekniske fejl, siger Noah Mølgaard.

Han peger også på, at Puerto Rico har mere erfaring i at stå i en finale.

- Puerto Rico var i finalen for to år siden og har altså prøvet at være i finalen før. Det her var Grønlands første finale, siger han.

Med på All Star holdet

Efter finalen blev turneringens All Star hold sat. Her er tre af de grønlandske spillere med.

Det er landsholdets venstre-back, Lykke Hansen, højre back, Josephine Gadgaard, og stregspiller, Ivaana Holm.

- Jeg er rigtig glad for, at vi får næsten halvdelen af pladserne på All Star-holdet, siger Carsten Olsen og uddyber:  

- Men det kunne lige så godt have været nogle af de andre spillere, hvis de havde ramt dagen. Men jeg synes, det er fedt at se, at vi har så mange med på et All Star-hold. Men når alt kommer til alt, er det hele holdet, der løfter de tre spillere, og det er vigtigere at have fokus på, siger Carsten Olsen.