Fin fidus skabte flaskehals i Tasiilaq: Borgere tjente tusinder på pant

2. januar blev der returneret 20.000 flasker i Tasiilaq. Da steg prisen for pant nemlig med 1.333 procent.
Fra 0,15 kroner per flaske til 1,85 kroner. Folk i Tasiilaq har tjent godt på nyt pantsystem. Foto © : Johannes Olsen, KNR
08. januar 2024 16:07

I Tasiilaq har flere af byens indbyggere gemt på deres returflasker. De har nemlig regnet ud, at de kunne tjene lidt ekstra på deres pant ved at vente med at returnere dem indtil 2. januar, hvor det nye returpantsystem trådte i kraft.

Dermed tjente de 1,85 kroner mere per pantflaske.

- Den 2. januar blev der returneret 20.000 flasker, siger regionschef i Pilersuisoq i Østgrønland Martha Mikaelsen.

Martha Mikaelsen Foto © : KNR

De mange tusinde flasker kom igennem én af byens nye pantautomater i den lokale Pilersuisoq. Før årsskiftet skulle borgerne i Tasiilaq forbi kommunen, hvor de så fik 0,15 kroner per flaske.

Den nye pris på pant svarer til en stigning på 1.333 procent per dåse eller flaske.

- Butikken var hele dagen fyldt med mennesker, der returnerede flasker. Også nærbutikken var fyldt med mennesker, og der er stadig nogle, der afleverer pant, siger Martha Mikaelsen.

Travlt i vest, men ikke i øst

De mange tusinde returflasker har dog ikke medført ekstra travlhed for Pilersuisoqs medarbejdere. Butikkens nye pantautomat kan nemlig modtage gamle og nye pantflasker- og dåser.

- Men det har været nødvendigt med ekstra rengøring, og det har medført ekstra arbejde, siger Martha Mikaelsen.

Det er dog ikke alle, der kommer godt igennem det nye pantsystem. I Brugseni i Nuuk har de ikke fået en af de nye automater, og de kan derfor ikke modtage de nye pantflasker- og dåser.

- Vi har ikke kunnet nå at anskaffe de nye pantautomater. Men vi kan modtage returflaskerne manuelt, hvor vores medarbejdere tager imod dem, sagde kampagne- og kategorichef i Brugseni, Randi Vester Evaldsen, til KNR i mandags.

Brugseni regner dog med, at de nye pantautomater ankommer i løbet af de næste tre måneder.

Godt for miljøet

Tilbage i Tasiilaq er Martha Mikaelsen glad for, at byens borgere har returneret tusindvis af pantflasker. Det er på trods af, at Pilersuisoq har mistet indtægt på, at borgerne har gemt på deres flasker og dåser, indtil det nye system trådte i kraft.

Hvis tasiilarmiut havde afleveret de 20.000 pantflasker inden årsskiftet, ville de samlet få 3.000 kroner i pant. Ved at vente har de derimod fået 40.000 kroner.

Men det betyder ikke noget for regionschefen. Hun er bare glad for, at der nu er færre pantflasker i naturen.

- Jeg tror, det nye system vil have indflydelse på Tasiilaqs miljø, hvis folk bliver ved med at returnere emballage. Måske vil stranden også blive renere, siger hun.