Flaskedrenge og app skal løse flaskehalsproblem med ny pant

En ny app skal lette overgangen fra det gamle til det nye pantsystem, indtil Brugseni får nye automater i alle deres butikker.
Brugseni har taget noget så gammeldags som manuelt arbejde i brug for at få bugt med al den pant, der langsomt hober sig op. Foto © : KNR
07. januar 2024 11:04

Dåser og store plastikflasker med to liter sodavand i. 

Det er nogle af de nye læskedrikke, som der er kommet på hylderne efter 1. januar. Markedet er nemlig blevet åbnet for nye læskende drikke, og derfor har vi fået et helt nyt pantsystem.

Men hos Brugseni har det udviklet sig til lidt af en hovedpine. De er nemlig slet ikke klar med nye pantmaskiner i alle deres butikker.

Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : KNR

Det fortæller Randi Vestergaard Evaldsen, der er kampagne- og kategorichef:

- Vi venter på de nye maskiner, og de ankommer her i januar, februar og marts og bliver installeret, siger hun til KNR. 

Gang i håndarbejdet

Derfor har Brugseni været nødt til at tage noget så gammeldags som manuelt arbejde i brug for at få bugt med al den pant, der langsomt hober sig op. Pant, som maskinerne ikke kan modtage alle steder. Derfor har medarbejderne måttet smøge ærmerne op, og de har haft ekstra travlt i det nye år.

- Vi har ikke kunnet nå at anskaffe maskinerne. Men vi kan modtage returflaskerne manuelt – hvor vi bruger vores medarbejdere til at tage imod, siger Randi Vestergaard Evaldsen. 

Men sammen med den gammeldags løsning med flaskedrenge, der sorterer ved samlebåndet i dunsten af gammel øl, er ny teknologi også i brug.

Man har nemlig fået udviklet en særlig app kaldet Utertitsisa. Med den kan du undersøge, om du overhovedet kan aflevere dine flasker i automaten, inden du slæber dem ned i Brugseni, Pilersuisoq, Akiki eller Pisiffik.

Varige løsninger venter på sig

Og skulle du have nogle gamle flasker fra det nu lukkede Nuuk Imeq til at ligge fra før jul og nytår, så er der også håb for dem. For Brugseni tager imod flasker fra Nuuk Imeq lidt endnu:

- Varer fra Nuuk Imeq er ikke medtaget i app’en Utertitsisa. De kan modtages frem til den 31. august, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Utertitsisa scanner panten og viser, om der er penge i den eller ej. Foto © : KNR

De fleste Brugseni-butikker har nye returpantmaskiner, og i de kommende måneder bliver returmaskinerne, som kan modtage dåse -, plastik- og glasemballage monteret rundt omkring i hele landet.

Frem til da må du altså knappe en dåseøl eller dåsesodavand op og væbne dig med tålmodighed.

Og med alt det arbejde kan man måske spørge sig selv, hvorfor det overhovedet er nødvendigt med nye maskiner for at klare noget så gammeldags som pant. 

Og Randi Vestergaard Evaldsen forstår frustrationen, men fortæller: 

- Gammel emballage er ikke online, det er de nye her. Når vi loader stregkoderne på vores arbejdsplads, så kan de komme igennem maskinerne. Så kan det læses her hvilken emballage der kan returneres, fortæller Randi Vestergaard Evaldsen.