Brugseni og Pisiffik søger om dispensation: Kan først have nye pantmaskiner klar til marts
Fra 1. januar skulle det være muligt at pante alle former for øl- og sodavandsflasker i landets dagligvarebutikker.
Men det ser ikke ud til at blive muligt i de to store detailkæder Brugseni og Pisiffik. De har nu i stedet søgt om dispensation hos Departementet for Miljø, forklarer sekretariatschef i Grønlands Erhverv Karsten Lyberth-Klausen.
- De søger dispensation for, at det nye returpantsystem træder i kraft på et senere tidspunkt. Det skyldes, at hele grundlaget for et nyt returpantsystem er kommet sent ud til detailhandlen, og man simpelthen ikke har kunne nå at blive klar.
Ifølge den nye bekendtgørelse om emballage på drikkevarer, så har naalakkersuisoq mulighed for at give dispensation i ’særlige situationer’. Og det er netop, hvad der er tale om her, mener Karsten Lyberth-Klausen.
Han påpeger samtidig, at detailhandlen tidligere har oplyst departementet, at de nye regler skulle ligge klar senest 1. september, hvis butikkerne på nogen måde skulle kunne nå at blive klar til årsskiftet.
- Den særlige situation ligger i, at man først får vedtaget bekendtgørelsen i september, og at retningslinjerne først kommer i oktober. Detailhandlen kan simpelthen ikke nå at få de nye maskiner herop og få dem installeret. Det kan helt praktisk ikke lade sig gøre, siger han.
Det vil sandsynligvis betyde, at en del drikkevarer ikke længere vil være at finde på hylderne fra 1. januar - med mindre butikkerne får dispensation.
Vil ikke tage mod flasker manuelt
I et skriftligt svar til KNR skriver naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA), at han finder det ærgerligt, at Brugseni og Pisiffik ikke når at blive klar til 1. januar.
Samtidig påpeger han, at butikskæderne rent faktisk har andre muligheder, indtil de nye maskiner er klar.
- Det er jo forsat muligt at indkøbe og sælge øl og sodavand i de velkendte grønlandske returflasker, som godt kan understøttes af de maskiner, som er i butikkerne. Det vil også være muligt at håndtere emballagen manuelt, skriver han.
Men detailkæderne kommer ikke til at tage imod flasker manuelt, fortæller Jes Nyborg, der er salgs- og økonomichef i Brugseni.
- Vi ville være nødt til at have en medarbejder til at stå klar i hele åbningstiden til at tage imod flasker. Vi har 16 butikker, og de første butikker åbner klokken seks, og de seneste lukker klokken 24. Så der er faktisk ret mange mandetimer, vi skal bruge, siger han.
Samtidig vil det være alt for let at snyde med et manuelt system, påpeger han.
- I dag er hver flaskebon jo nærmest unik, fordi den har sin egen stregkode. Men det at skrive 25 kroner på et stykke papir – måske med et stempel på - det kan være ret enkelt at kopiere over.
Derfor har Jes Nyborg ikke meget til overs for Kalistat Lunds udmelding.
- Jeg synes, det er forfejlet at sige, at vi bare kan stille en mand derhen med en blok og en kuglepen. Hvis det er et politisk ønske, at vi skal gå 30 år tilbage i tiden, så synes jeg, at de skal melde det ud. Uanset om det er i én måned eller tre måneder, siger salgschefen.
Først helt klar til marts
I dispensationsansøgningen skriver de to butikskæder, at de vil gøre alt, hvad de kan, for at få pantmaskinerne klar hurtigst muligt. Men også at de søger om dispensation frem til 31. marts 2024.
For det vil tage tid at blive klar i samtlige butikker, forklarer Karsten Lyberth-Klausen fra Grønlands Erhverv.
- Vi kan sætte det i gang etapevis, når maskinerne bliver installeret, så vi kan starte i enkelte byer tidligere. Måske i nogle af byerne i januar og februar, og så kommer andre senere, siger han og fortsætter.
- Vi har sat en frist, så vi er sikre på, at vi kan nå at få installeret det i alle butikkerne.
Brugseni skal have installeret 12 nye pantmaskiner – inklusiv nye komprimatorer - i deres butikker, mens Pisiffik skal have alle deres 24 pantautomater udskiftet.
KNR forsøger at få en kommentar fra naalakersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA).