Det nye returpantssystem nærmer sig: - En umulig opgave

Planen for det nye returpantsystem, der træder i kraft 1. januar, er præsenteret. Problemet er bare, at det bliver umuligt at gøre butikkerne klar til systemet, lyder det fra Brugseni.
Brugseni spår, at det vil koste på den anden side af fem millioner kroner at implementere det nye returpantsystem. Foto © : KNR
Skrevet af Mikkel G. Rasmussen
01. november 2023 07:44

Den nye emballagebekendtgørelse er offentliggjort, og rammerne for et nyt returpantsystem er også på plads. 

1. januar vil kunder i hele landet kunne shoppe rundt i et endnu større sortiment af drikkevarer i alle slags emballager.  

Eller hvad?

Det er i hvert fald ikke den fremtid, Brugseni kigger ind i.

- Vi når ikke at blive klar til 1. januar. Det er en fysisk og teknisk umulighed. Med levering og montering er vi på den anden side af nytår, inden vi kan gå i gang, siger Jes Nyborg, salgschef i Brugseni.

Selve leveringstiden på de nye pantautomater er nemlig på omkring to måneder, og bagefter kommer monteringen af dem i alle byer.

Butikkerne må selv købe automaterne

Det kommer helt an på byens størrelse, om de får en automat, eller om butikkerne selv skal investere i en, lyder det fra Esani A/S:

- Når vi snakker konkurrence-byer, er det butikkerne selv, der skal skaffe udstyret, hvis de ønsker automatløsninger og selv investere i det. Når vi snakker yderdistrikter, er det os, der investerer i automaterne, siger direktøren i Esani A/S, Frank Rasmussen. 

Han rejser lige nu rundt i landet og fortæller om det nye pantsystem, og hvordan det skal fungere.

Esani A/S oplyser desuden, at der lige nu er bestilt syv automater til Kangaatsiaq, Qasigiannguit, Qeqertarsuaq, Upernavik, Qaanaaq, Tasiilaq og Sisimut.

Men det betyder altså, at Brugseni og Pisiffik i de større byer selv skal bestille og købe de nye automater.

Følgende produkter kan ifølge lovgivningen pantes fra 1. januar

  • Alle slags øl – uafhængig af alkoholprocenten.
  • Kulsyreholdige drikkevarer, herunder sodavand, energidrikke, cider og de såkaldte alkopops (sodavand blandet med alkohol).
  • Drikkevarer uden kulsyre, herunder kildevand, lemonade, iste osv.
  • Emballager indeholdende saftkoncentrater eller frugt- eller grøntsagsjuice vil også være en del af det nye returpantsystem.

Kilde: Naalakkersuisut.

Og det er ikke en helt billig affære.

- Uden vi kender alt, kan vi se, at vi kommer på den anden side af fem millioner kroner bare i vores butikker, siger Jes Nyborg.

Brugseni har nemlig 12 butikker, hvor der skal købes nye automater, som kunderne kan bruge, og samtidig skal 16 butikker have installeret en modtagestation, hvor de kan håndtere returpanten.

Kommer alt for sent

Brugseni skal nok blive klar på et tidspunkt, men det bliver altså ikke til 1. januar 2024. 

Og det skyldes kort og præcist, at processen har været for langsom. 

- Beskrivelserne, procedurerne, bekendtgørelsen og svarerne på alle vores spørgsmål er kommet alt for sent, siger Jes Nyborg og fortsætter:

Vi har ikke kunne investere i nye maskiner uden at vide, hvad der skal ske. Det er en opgave, der lige nu er umulig at løse til tiden.

Derfor har Brugseni, Pisiffik og Grønlands Erhverv aftalt et møde onsdag, hvor dagsordenen er at få naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund, og Departementet for Miljø til at tage affære:

- Formålet er at få dem til at stilling til, hvordan de vil løse det. Det skal ikke være detailhandlen, der skal bortforklare alt det her. Der skal naalakkersuisoq og departementet altså på banen

KNR ville gerne have forholdt Kalistat Lund og Departementet for Miljø for kritikken, og hvordan de forholder sig til, at Brugseni ikke når at blive klar til det nye system, men de har indtilvidere ikke haft mulighed for at stille op til interview. 

KNR har forsøgt at få et interview med Pisiffik om, hvorvidt de genkender Brugsenis situation, men det har ikke været muligt.