Butikkerne i landets ydre distrikter risikerer at drukne i returpant

Selvom Pilersuisoq-butikkerne i landets bygder er vant til at modtage glasflasker fra Nuuk Imeq, kan de mange nye varianter af emballage blive noget af en opgave.
Mens forbrugerne kan nyde godt af flere varianter af øl og sodavand, så halter butikkerne og ESANI A/S bagefter med at komme helt på plads. Foto © : KNR
07. januar 2024 13:16

Det famøse returpantsystem, som skabte stor polemik i 2023, er nu kommet på plads. Eller sådan da. For selvom forbrugerne over hele landet i dag kan vælge mellem flere slags øl og sodavand end før 1. januar, så har butikkerne endnu ikke fået installeret maskiner, som kan knuse og sortere den nye returpant.

Ikke desto mindre skal butikkerne tage imod den tomme emballage. Det betyder, at flaskedrengene i disse dage smøger ærmerne op og tager imod flasker og dåser manuelt.

End ikke ESANI A/S er klar til at modtage panten fra butikkerne.

Affaldsselskabet bliver først klar til at modtage panten i løbet af næste uge - og det er vel at mærke kun pant fra butikker i Nuuk. ESANI A/S kan først modtage pant fra kysten i uge tre. 

Det oplyser direktør Frank Rasmussen til KNR.  

- I øjeblikket sker der også det, at mange butikker er ved at få installeret deres egne maskiner. Når det er sket, så er behovet for at aflevere til os ikke lige så stort, som det er i øjeblikket, siger han. 

Tomme flasker på lager

Forklaringen er den enkle, at når dåser, plastik- og glasflasker bliver knust, så fylder det mindre. 

Men hvad med butikkerne i landets ydre distrikter, som ikke har udsigt til maskiner, der kan tage imod og knuse returpanten?

- Der samler man (returpanten, red.) sammen i poser, og når de er fyldte, lægger man det på et lager, indtil ESANI kommer og henter poserne, forklarer Frank Rasmussen, som erkender, at tomme flasker, dåser og glas ikke bliver hentet fra den ene dag til den anden. 

Muligheder for opbevaring

ESANI A/S vil som udgangspunkt hente emballagen en gang om måneden. Men, erkender han: 

- Der vil være steder, hvor man skal opbevare produkterne i op til et halvt år. I Ittoqqortoormiit er det måske ni måneder, siger Frank Rasmussen med henvisning til havisen, som blokerer sejlruten. 

- Der skal kigges på nogle opbevaringsmuligheder. Det gør vi sammen med Pilersuisoq. 

Kommer det ikke til at fylde rigtig meget?

- Jo, men man er i forvejen vant til at opbevare produkter fra Nuuk Imeq. Det fylder ikke mere som sådan, men det er klart, at der ligger en opgave, som skal løses.