NUIKI Faste rammer giver succes på skolebænken

Trygge og stabile rammer i hjemmet og en stærk skole giver de bedste forudsætninger for at lykkes i børns fremtidige liv, viser undersøgelse.
Foto © : KNR
20. april 2018 13:08

Valgkampen har budt på flere forslag for at styrke folkeskolen. Men det handler ikke om 11. klasse eller forældrenes uddannelse.

Det handler om at skabe faste rammer i hjemmet, siger chefkonsulent Palle Lennert fra Nuiki-projektet:

- Trygge rammer i hjemmet har direkte indflydelse på, hvor godt du klarer dig i fremtiden, siger Palle Lennert fra Nuiki-projektet, der handler om at løfte uddannelsesniveauet i bygderne.

LÆS OGSÅ Bygdeforældre skal støtte deres børn til uddannelse

Sammen med Nuiki-konsulent Jimmy Hymøller har Palle Lennert i Sisimiut undersøgt sammenhængen mellem elevers faglige præstationer i skolen (terminsresultater i 9. klasse) og forældrenes uddannelsesgrad.

Det viste sig, at forældrenes uddannelsesniveau ikke afgjorde, om børnene klarede sig godt.

- Flere børn voksede op hos deres bedsteforældre, som ingen uddannelse havde, siger Palle Lennert.

Og det er i virkeligheden en positiv ting, understreger han:

- Det er meget opløftende her i landet, hvor rigtig mange voksne ingen uddannelse har. Det at skabe trygge rammer, handler ikke om at have en uddannelse, men at du ved, hvad du skal gøre.

Aftaler i hjemmet

Trygge og faste rammer handler blandt andet om faste sengetider og at aftale med børnene, hvornår de skal være hjemme om aftenen:

- Blandt andet har de pligter i hjemmet, de ved hvornår de skal være hjemme, vågne op om morgenen, hvor lang sengetid der kræves for at kunne modtage undervisning.

Selvstyrets uddannelsesstrategi fra 2015 har et mål om, at 70 procent af årgangene, der forlod folkeskolen i 2015 skal have gennemført en erhvervskompetencegivende uddannelse, inden de fylder 35 år.

Hvis dét skal lykkes, kræver det, at vi ser folkeskolens udfordringer i øjnene, herunder at der er mange børn, der pjækker, siger Palle Lennert.

11. klasse ikke løsning

Han mener ikke at tiltag som Majoriaq eller 11. klasse løser problemerne.

- For det første, mangler vi en masse lærere. For det andet, så vil det ikke nytte noget. Fordi vi har allerede Majoriaq med 11., 12. og 13. klasse, hvor resultaterne stadig er lige ringe. Det vil sige, der er meget, meget få, der kommer videre derfra, siger Palle Lennert.

Nuiki-projektet er på finansloven og modtager tre millioner kroner om året fra landskassen.

LÆS OGSÅ De unge løftes i bygderne