De unge løftes i bygderne

Det blev hos mange unge en succes, da de blev involveret i arbejdet med deres udvikling og støtte til at de selv bliver motiverede til at tage en videreuddannelse.
På grund af få uddannelsestilbud bliver unge i bygder og mindre byer tilsidesat af offentligheden Foto © : Najattaannguaq Mølgaard
Skrevet af Søren Lyberth
26. oktober 2015 14:25

Med tilfredshed over formålet med arbejdet har WillumFonden givet en bevilling på 15 millioner kr. til den lille virksomhed NUIKI.

- Dermed kan opgaven, som kommunerne og Selvstyret ikke kan gøre noget ved, gennemføres, sagde Palle Lennert til KNR under radioudsendelsen.

Læs også Universitetet er for alle

Omkring 80 procent af de unge, som deltog i støtteprojektet i omkring ti bygder, blev motiverede.

- Da jeg blev motiveret af NUIKI's støtteprojekt i undervisningsforløbet, skal jeg begynde en uddannelse på Campus Kujalleq i Qaqortoq, siger Godmand Danielsen fra Kullorusaq.

Han fortæller også, at de fleste af hans klassekammerater har fået arbejde eller påbegyndt en uddannelse.

Læs også Forsøg med fjernundervisning i folkeskolen

Projektet blev prøvekørt i Itilleq i 2010 og blev en succes, da det blev gennemført i bygderne i Grønland. Projektet er nu gennemført i 12 bygder. De motiverede unge kommer på en 14 dage til Danmark, og deltagerne søger et uddannelsessted med gode muligheder og de fleste påbegynder en uddannelse.

Mange unge strander på grund af de få uddannelsesmuligheder i Grønland og dem, som har behov for støtte bliver flere, derfor mener Palle Lennert, at man bør overveje at etablere flere uddannelser i Grønland.

Du kan høre radioudsendelsen på grønlandsk Nunaqarfinni inuusuttut ikorfartorneqarput på knr.gl.