Fangerorganisation blander sig nu også i billed-ballade

- Vi støtter ikke boykot af Great Greenland. Dét vil have en direkte konsekvens for fangerne, lyder det KNAPK.
Billedserien skal udstilles på kunstmuseet i Ilulissat 13 marts. Det er museets nye leder, Mads Mitchell, som har bedt Jim Lyngvild lave billederne.  Foto © : Jim Lyngvild
Skrevet af Christine Hyldal
22. februar 2022 13:54

Ikke en dag uden en ny udvikling i balladen om Jim Lyngvilds sælskindsbilleder for Great Greenland. 

I dag er det fangernes egen organisation, KNAPK, der stempler ind i debatten.

- Vi støtter ikke boykot af Great Greenland. Dét vil have en direkte konsekvens for fangerne, der vil blive ramt økonomisk, siger Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for KNAPK.

LÆS OGSÅ Fotoserie vækker harme: Jim Lyngvild overvejer at droppe udstilling i Ilulissat

I sidste uge blev der startet en underskriftindsamling for at boykotte sælskindsdesign fra Great Greenland. Underskriftindsamlingen ligger på change.org, og den sprængte en bombe under debatten i Grønland. 

“Vi vil ikke acceptere, at Jim Lyngvild repræsenterer inuit i Kalaallit Nunaat, og vi fordømmer hans arbejde, som ikke kun er imod vores kultur men også vores spiritualitet og dyr. Det er ikke acceptabelt for os,” har initiativtageren skrevet på change.org. 

Billeder i design fra Great Greenland

Og så væltede reaktionerne frem på Facebook, hvor folk postede billeder af sig selv iført sælskindsdesign fra Great Greenland. 

For de grønlandske fangere sælger deres skind til Great Greenland - det tjener de penge på. Dermed vil et boykot af Great Greenland ramme fangerne selv, lød modargumentet mod underskriftindsamlingen. 

LÆS OGSÅ Ivínguak Stork Høegh om boykot Great Greenland-kampagne: Jeg blev bange

Og det er Great Greenland selv - ikke overraskende - enig i.

- Jeg synes ikke, det er godt, hvis vi skal tænke på vores fangere. Det er jo deres indtægter, det kommer til at gå ud over i sidste ende, sagde direktør Preben Møller til KNR i går.

God reklame

Det samme siger KNAPK.

- Vi vil ikke blande os i Great Greenlands arbejde, men vil pointere vigtigheden af sælskind i yderdistrikter, bygder og i byer rundt omkring i Grønland. Sælskind er en vigtig indtægtskilde for mange fangere, som dermed bidrager til føde og indtjening. 

- KNAPK har erhvervsmæssige interesser for sælskind, hvor det handler om sikring af fangernes mulighed for kontinuerlig indhandling flest mulige steder, lyder det fra Nikkulaat Jeremiassen.

LÆS OGSÅ Folk på gaden: Nogle er imod - og andre har det helt ok med Lyngvild-billeder

- Great Greenland har været igennem en meget udmarvende økonomisk situation. Selskabet har ikke brug for flere anslag.

Ifølge direktør Preben Møller kommer der da også noget godt ud af hele billed-balladen. 

- Vi har fået billeder af Jim før i tiden, og vi har mærket, at vores salg er steget. Det er god reklame for os, sagde han til KNR i går. 

Billedserien skal udstilles på kunstmuseet i Ilulissat 13 marts. Det er museets nye leder, Mads Mitchell, som har bedt Jim Lyngvild lave billederne.