Færøerne får fast stol i Udenrigspolitisk Nævn - Grønlands plads er uklar

Venstre har givet Sambandspartiet en fast plads i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget. Imens tøver Socialdemokratiet med at give det samme til Siumut, IA og Javnaðarflokkurin.
Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget er et af de mest magtfulde udvalg på Christiansborg. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
18. november 2022 07:36

Venstre fik en vælgerlussing ved folketingsvalget 1. november og har nu blot tre pladser i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget. 

Alligevel har partiet valgt at give én af dem til Anna Falkenberg fra Venstres færøske søsterparti, Sambandspartiet.

- Meget af det, der foregår i Udenrigspolitisk Nævn er jo afgørende vigtigt også for de nordatlantiske mandater, siger Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen.

Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget


Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget er med at lægge den danske regerings udenrigspolitik for hele kongeriget. Det står i grundloven.

I daglig tale bliver Udenrigspolitisk Nævn blot kaldt Nævnet eller UPN.


Her bliver nogle af kongerigets mest vigtige og fortrolige informationer om sikkerhed og udenrigspolitik delt.


Pladserne er fordelt ud fra partiernes størrelse i Folketinget, og det er partierne og deres valgforbund, som fordeler pladserne.

 

Der er 17 pladser i Udenrigspolitisk Nævn.

Medlemmerne har tavshedspligt om de informationer og udsagn, der bliver delt under møderne.


Partierne kan dog udskifte deres medlemmer i Nævnet, som de ønsker det.

Du kan finde listen over medlemmer i Udenrigspolitisk Nævn her.

Og det glæder naturligvis Anna Falkenberg, at hun har en fast plads ved bordet i det magtfulde nævn. 

- Jeg vil tale de færøske perspektiver ind i de beslutninger, der skal træffes, og spørge ind til de orienteringer, vi får, med et færøsk perspektiv, så vi hele tiden husker regeringen på, at der altså er tre rigsdele, som de styrer udenrigs- og sikkerhedspolitikken for, siger hun til KNR.

Grønland på udskiftningspladserne

Men hos Socialdemokratiet, der blev det største parti ved valget, og som lige nu styrer regeringsforhandlingerne, har man ikke givet en fast plads i Udenrigspolitisk Nævn til hverken Siumut, Inuit Ataqatigiit og det færøske søsterparti, Javnaðarflokkurin.

Også selv om det er de mandater, som afgør, at Mette Frederiksen har et flertal med den røde blok. 

I stedet venter de røde partier med at diskutere fordelingen af pladserne i Nævnet, til der er dannet en regering. 

Ind til videre er Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, Aaja Chemnitz fra IA og Sjurður Skaale fra Javnaðarflokkurin kun suppleanter - ligesom de har været de seneste tre år.

LÆS OGSÅ Siumut og IA har haft møde med Mette Frederiksen - og drikker kaffe med andre partier

Aaja Chemnitz roser Venstre for at give en af pladserne til deres nordatlantiske kolleger. Men hun vil ikke sige, hvorvidt hun forventer, at det samme sker blandt de røde partier i Folketinget.

- Det, synes jeg selvfølgelig også, at man burde gøre i det røde valgforbund, men det er en forhandling, og derfor kan jeg ikke sige noget på forhånd omkring det, siger hun.

Siden valget har Aaja Chemnitz været ombejlet af partierne i Folketinget og de danske medier, som har fået øjnene op for, at fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) og de røde partier i Danmark kun har et flertal, hvis IA støtter dem.

Arktis fylder i udenrigspolitikken

I den seneste valgperiode var både Siumut og IA suppleanter i Udenrigspolitisk Nævn.

Alligevel har de begge deltaget i et flertal af møderne, fordi politikere i de røde partier har overladt deres pladser til Aki-Matilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz ved møderne.

- Jeg er blevet indskiftet til cirka 80 procent af de møder, der har været i Udenrigspolitisk Nævn som suppleant. Og der har ikke været nogle problemer, når jeg har ønsket at blive skiftet ind, siger Aaja Chemnitz.

LÆS OGSÅ Aaja og Aki-Matilda til audiens hos statsministeren: Kræver ændringer

Så sent som onsdag deltog hun i et møde i Udenrigspolitisk Nævn omkring missilnedslaget i Ukraine.

Alligevel foretrækker Aaja Chemnitz ikke at skulle spørge nogen for at kunne deltage i møderne.

- Jeg synes, at Grønland skal have en fast plads. Fordi der er mange sager, der har med Grønland at gøre. Det er ikke altid, at man kan se det på forhånd, om det har noget med Grønland at gøre eller ej. Og udenrigspolitik fylder mere og mere i forhold til Arktis og Grønland.

Forhandlingerne om en ny regering i Danmark er fortsat i gang, foreløbig på tredje uge.

Leif Lahn Jensen, der er fungerende gruppeformand i Socialdemokratiet, siger i et skriftligt svar: 

- Efter aftale med Siumut og IA har de beholdt de samme pladser i Udenrigspolitisk Nævn, som de havde før folketingsvalget. 

 Aki-Matilda Høegh-Dam (S) havde ikke mulighed for et interview om sagen til KNR i går torsdag.