Efter strandingskaos: Air Greenland åbner for billetsalget igen

De fleste passagerer er kommet på vingerne igen, meddeler Air Greenland efter kaos-uge.
Nu er billetsalget så åbent igen, men ifølge direktør Jacob Nitter kan selskabet på ingen måde gardere sig imod, at den samme situation kommer til at ske igen.  Foto © : Air Greenland / Lars Kleemann-Andersen
Skrevet af Christine Hyldal
18. juli 2022 09:10

Klokken 09.00 genåbner Air Greenland for billetsalget på indenrigsflyvninger.

Det sker efter en uges pause, hvor cirka 1.000 passagerer sad strandede rundt omkring i landet. 

Tæt tåge og tunge skyer gjorde det svært for Air Greenland at komme på vingerne, og især i Kangerlussuaq hobede passagerne sig op.

Det hele startede i forrige weekend, og i mandags - altså præcis for en uge siden - sad cirka 1.000 passagerer vejrfast. Derfor lukkede Air Greenland for al salg af billetter i et forsøg på at få passagerpuklen afviklet. 

LÆS OGSÅ Anna er en af mange strandede flypassagerer: Jeg føler bare afmagt

I fredags blev et ekstra fly sat ind mellem Kangerlussuaq og København og ifølge selskabet er situationen nu så normal igen, at de tør at åbne for billetsalget. 

- Alle kunder berørt af en aflysning skal have ny rejseplan. Men risikoen for, at de ville få ændret deres rejseplan op til flere gange eller vente længe på ny gjorde, at vi måtte ty til en midlertidig lukning af salget af flybilletter, siger Jacob Nitter Sørensen, der er adminstrerende direktør. 

Blev fløjet til Nuuk for at sove

Tågen og skyerne lagde sig over det meste af landet på et rigtigt uheldigt tidspunkt.

Efter to corona-somre med meget få turister, er turisterne nu tilbage i Grønland. Og på landets mest besøgte feriedestination, Ilulissat, var alle hotelværelser booket. Der var simpelthen ikke plads til de alle de strandede passagerer, som sad vejrfast i byen. Derfor blev en del af dem fløjet til Nuuk, hvor der var ledige senge at sove i.

LÆS OGSÅ Kaos da passagerer strandede i Kangerlussuaq: På en skala fra 1 til 10 var vi på 9

- Udover det var et vores syv Dash-8 fly, som netop bruges som reservefly, ude af trafikprogrammet på grund en teknisk fejl. Alle disse faktorer gjorde det usikkert, hvor hurtigt vi kunne få ryddet op og var årsagen til, at vi besluttede at lukke for salget. Det gjaldt dog ikke for kritiske samfundsfunktioner som sundhedsvæsenet, siger Jacob Nitter Sørensen.

Håber at det ikke sker igen

Nu er billetsalget så åbent igen, men ifølge direktøren kan selskabet på ingen måde gardere sig imod, at den samme situation kommer til at ske igen. 

- Vejret kan vi ikke gøre så meget ved, og nu har vi så set, hvad længerevarende tåge kan gøre, når kapaciteten er presset. Vi håber, at vi ikke skal ty til den her løsning igen, siger han. 

Ifølge ham er der udsolgt på især atlantflyvningerne i begyndelsen af august. Muligvis kan nogle fremskynde deres rejser, hvis de har en fleksibel billet, håber han og maner til tålmodighed. 

LÆS OGSÅ Det begynder at klare op for Air Greenland

For genåbningen af salget for flybilletter vil betyde flere kundehenvendelser - og det vil sige, at kundeservice for travlt, og det vil igen betyde længere svartid end normalt.

Hvis du har reserveret en flybillet gennem et rejsebureau, skal du henvende sig direkte til rejsebureauerne, meddeler Air Greenland. 

- I andet halvår 2021 oplevede vi en markant stigning af rejsende efter halvandet år med rejserestriktioner. Men det er tydeligvis stadig meget stor efterspørgsel efter rejser, og vi er nu over 2019-niveauet for salg af flybilletter. Men vi har virkelig været ramt af stor irregularitet især på grund af vejret her i vinter og foråret og nu også nu i sommerperioden, siger Jacob Nitter.