Kaos da passagerer strandede i Kangerlussuaq: På en skala fra 1 til 10 var vi på 9

Vaskemaskinen gik i stykker, ansatte vaskede hotellets sengetøj derhjemme, og direktøren måtte hjælpe til i bageriet, der pludselig skulle bage 300-400 rundstykker.
Sengetøjet var tæt på at vokse personalet over hovedet. De tog det med hjem for selv at vaske det, da en industrivaskemaskine gik i stykker. Foto © : Ole Damgaard
15. juli 2022 05:26

Ole Damgaard er hoteldirektør i Kangerlussuaq. Og torsdag pustede han ud. For dagene op til havde været mere end almindeligt travle. 

- På en skala fra et til 10 har vi været på en 9'er, siger han til KNR.

Tæt tåge og tunge skyer har nemlig betydet, at Air Greenland har haft enorme problemer med at komme på vingerne i weekenden og i mandags. Derfor strandede cirka 1.000 passagerer rundt omkring i landet, og Air Greenland stoppede billetsalget i resten af juli i et forsøg på at undgå flere passagerpropper. 

LÆS OGSÅ Nu letter det for strandede passagerer: Air Greenland chartrer fly mod København

Især Kangerlussuaq har været en flaskehals. Her har passagerne hobet sig op - 230 skulle overnatte fra søndag til mandag, som var den sidste helt store strandingsdag, siger Ole Damgaard. 

Næsten hele landet er påvirket af flyforsinkelser torsdag: 

Pituffik 
Qaanaaq
Upernavik
Uummannaq
Qaarsut
Ilulissat
Aasiaat
Qasigiannguit
Qeqertarsuaq
Sisimiut
Kangerlussuaq
Nuuk
Maniitsoq
Paamiut
Qaqortoq
Nanortalik
Narsarsuaq
Narsaq
Tasiilaq
Kulusuk
København

- Når vi kalkulerer med at have 60-80 gæster på hotellet - og så pludselig står med 225 på grund af strandinger plus alle de lokale, der kommer og spiser - så er der rigtig, ritig travlt, siger han.

- Det betyder, at bemandingen i køkkenet pisker rundt. De har gjort mad klar til 80 gæster og lidt mere. Men pludselig skal vi lave mad til 225 gæster. I cafeteriaet står vi så lige pludselig og mangler kopper, fordi så mange skal have kaffe. Så opvasken er også presset. 

Også rengøringen har følt konsekvenserne af de mange flyaflysninger. Alle 200 værelser skal gøres rent hver dag, så rengøringen har måtte arbejde til klokken 18-19-20 om aftenen. Vaskeriet blev også presset, fordi alt sengetøj og håndklæder skal vaskes, informerer Ole Damgaard.

Han fortæller, at vaskeriet kører i to-holdsskift for at kunne følge med.

- Og så var der lige pludselig en vaskemaskine, der gik ned. Og i Kangerlussuaq er der ingen teknikere, der kan reparere en industrivaskemaskine. Vi blev så pressede, at os, der har vaskemaskiner hjemme, vasker for hotellet derhjemme. For ellers kan vi ikke nå alt det vasketøj, siger hoteldirektøren.

I tre til fire dage mødte han ind klokken 05 for at hjælpe i bageriet på grund af travlheden. Der skulle bages 300-400 rundstykker, franskbrød og wiernerbrød til gæsterne. 

Oh my god, hvor bliver de af?

At der var travlt i cafeteriaet kan Aqqalu Tobiassen skrive under på. Han er superviser i køkkenet, og det er hans job at være tovholder og sørge for, at alt glider. 

- Der bor ikke mange mennesker i Kangerlussuaq, men i lufthavnen kan der pludselig komme rigtig mange på én gang. I sådan nogle dage føles det, som om Kangerlussauq er en kæmpe stor by. Så travlt kan vi have, siger han til KNR. 

Ole
Foto © : Ole Damgaard selv
Ole Damgaard

- Vi skal løbe rigtig stærkt. Det hele falder sammen på én gang, men når det hele er overstået, så er dagen pludselig omme.

Onsdag kunne han så endelig puste ud, efter at en stor del af de strandede passagerer er fløjet videre til Danmark og kysten. 

- I dag er det meget stille, og det føles ligesom tomt, fordi der var SÅ mange mennesker i de seneste dage - vi har jo arbejdet helt kaos-agtigt. Da jeg kom på arbejde i dag, var der næsten ingen mennesker, og jeg tænkte: Oh my god, hvor bliver de af?, siger Aqqalu Tobiassen torsdag.

I dag kommer de sidste strandede formentlig fra Kangerlussuaq til Danmark. Air Greenland har hentet et ekstra fly fra Nice Air, og der er i forvejen to afgange til Danmark.

Men det hårdt prøvede personale på Hotel Kangerlussuaq kommer uden tvivl til at prøve en stor strandingsprop igen i fremtiden.

Mangler personale

Og det er et problem, når der der mangler personale, siger direktør Ole Damgaard. 

- Vores branche er plaget af manglende arbejdskraft. Vi har svært ved at finde kokke og personale til cafeteriaet og receptionen, siger han. 

Det kender Aqqalu Tobiassen godt:

- Det mest udfordrende plejer at være, når jeg sidder ved kassen og mangler en afløser i mange timer. Det kan være, at jeg sidder der fra klokken 14 til klokken 20.30 nonstop. Når der kommer så mange mennesker som i weekenden, så når jeg ikke altid at spise, for der er opgaver, der hober sig op konstant, siger han.

LÆS OGSÅ Knap 1000 flypassagerer er strandede: Ikke flere billetter til salg i juli

Det er heller ikke alle gæster, der er lige glade for at strande i lufthavnsbygden. De bliver nemlig indkvarteret i værelser langt fra lufthavnen med fælles bad og toilet på gangen. 

- Mange får ødelagt en drømmerejse - en dyr rejse, som de måske har købt for lang tid siden. Så der skal vores personale også finde en grimasse, der kan passe. For strandede passagerer bliver indlogeret i værelser, der ikke er så luksuriøse, som gæsterne har drømt om, siger hoteldirektøren.

 

Foto © : Ole Damgaard

Der er gang i køkkenet. Foto: Ole Damgaard.

 

Nu er personalet ved at være slidt efter de travle dage, hvor alle har hjulpet hinanden. 

- Vi klapper hinanden på skulderen og får pusten igen nu. Alle gør alt for at hjælpe hinanden, ellers fungerer det ikke, siger Ole Damgaard.

Og det er Aqqalu Tobiassen enig med ham i:

- Vores arbejde kan blive forvandlet pludseligt fra dag til dag, og så får vi drønende travlt. Men det er på en god måde. Vi er godt team, og selv om vi har mega, mega travlt, så ender det alligevel med at blive en dejlig arbejdsdag, siger han.