Tema: Anbringelser

Efter samråd om Nuuk Outdoor: Aqqaluaq B. Egede lover nye regler

Selvom naalakkersuisoq lover lovændringer, kan han dog hverken fortælle hvornår eller hvordan, de kommer til at se ud.
Det var en med egne ord "ikke flov" naalakkersuisoq for børn og unge, der forlod dagens samråd. Arkivfoto Foto © : KNR
05. januar 2024 17:23

I dag var der samråd i Inatsisartuts Familie- og Sundhedsudvalg, og naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede (IA) stod skoleret i den meget omtalte sag om turistfirmaet  Nuuk Outdoor, der passer akutanbragte børn. 

Og efter godt en time med spørgsmål trådte naalakkersuisoq for børn og unge ud fra mødelokalet ”Erling Høegh” og sagde, at det havde været et godt samråd:

Jeg vil virkelig gerne kommentere det, men det er et lukket møde - så det er det, der sker derinde også. Men jeg går ikke flov ud, vil jeg i hvert fald sige, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR.

Det var dog ikke en mening, som udvalgsmedlemmerne delte. Blandt andet sagde Demokraatits Bjørk Lange Olsen efter mødet, at der havde været langt flere spørgsmål end svar. Så han var ikke tilfreds med naalakkersuisoq:

- Nej, ikke rigtigt. Jeg synes stadig, at der er nogle uklarheder, som mangler at blive afklaret, før vi er helt tilfredse, siger Bjørk Lange Olsen.

Og den holdning deles af en anden i udvalget. Nemlig Aqqaluaq B. Egedes partifælle Eqaluk Høegh:

- Situationen er alvorlig, og jeg synes ikke, at de svar, vi fik i udvalget, er nok. Derfor synes jeg, at sagen nu skal sendes videre til Revisionsudvalget, siger han.

Kastede ansvaret fra sig

På dagens lukkede samråd mener Bjørk Lange Olsen, at Aqqaluaq B. Egede ikke bare talte udenom, men også kastede meget af ansvaret fra sig under mødet:

- Jeg føler, at Aqqaluaq B. Egede kastede bolden videre til sin partikollega her i Kommuneqarfik Sermersooq - nemlig til borgmester Avaaraq Olsen. Han påpegede, at mange af de her ting i forhold til Nuuk Outdoor er kommunens ansvar, siger han og fortsætter:

- Så jeg glæder mig til, vi skal have en snak med borgmester Avaaraq Olsen her på torsdag. Jeg ser frem til at høre, hvad hendes syn på sagen er, og hvad status er på de børn, som vi kan forstå, stadig er anbragt hos Nuuk Outdoor. 

Aqqaluaq B. Egede indrømmer dog, at der er brug for lovændringer på området, så man kan sikre, at der bliver taget ordentligt hånd om landets anbragte børn:

- Som naalakkersuisoq har jeg holdt møder med døgninstitutionerne siden efteråret. Der har vi fundet ud af, at der er et vigtigt arbejde foran os, og at det er nødvendigt med opdatering af lovene, siger han.

Han oplyser samtidig, at naalakkersuisut i samarbejde med døgninstitutionerne og kommunerne i efteråret har oprettet en arbejdsgruppe, der skal lave beretninger og undersøge, hvordan reglerne kan blive ændret.

Artikelserie om Nuuk Outdoor og akutanbringelser

Dette er en artikel i en serie af flere, hvor vi stiller skarpt på firmaet Nuuk Outdoor.

Turistudbyderen har siden maj 2023 sejlet Kommuneqarfik Sermersooqs akutanbragte børn ind til bygden Kapisillit. 

Her har i alt 17 børn boet i små, kolde hytter uden professionelle til at passe dem, hvilket blandt andet har resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Samtidig udstiller sagen om Nuuk Outdoor et større problem i systemet, hvor manglende papirer betyder, at børn kan vente flere måneder på en egnet institutionsplads.

I den mellemliggende tid er det kommunens eget ansvar at finde midlertidige pladser og at føre tilsyn med disse steder. Men uden egentlige lovkrav. 

KNR dækkede sagen intenst mellem jul og nytår. Den handler om turistfirmaet Nuuk Outdoor, som har passet akutanbragte unge for Kommuneqarfik Sermersooq i lejede hytter i bygden Kapisillit.

Kommunen kan nemlig ikke finde pladser til alle de akutanbringelser, der er brug for. Derfor er Nuuk Outdoor med kommunens egne ord blevet brugt som en nødløsning. Problemet er bare, at ingen af de ansatte i Nuuk Outdoor er uddannet til at passe unge med særlige behov. Der er heller intet tilsyn med anbringelserne, fordi Nuuk Outdoor er et såkaldt ”projekt” – og altså ikke en egentlig døgninstitution.

Og mange af bygdens borgere har fortalt om børn, der virker til ikke at trives: Hærværk, tyveri, snifning af lightergas og ildspåsættelse har bare været lidt af det, som er sket denne sommer i Kapisillit.

Siden KNR bragte historierne, siger kommunen, at den nu har rykket børnene til Nuuk.  Men der er stadig ingen plan for, hvad der skal ske med dem på lang sigt. 

Sagen er langt fra slut

På samme måde understreger Bjørk Lange Olsen, at arbejdet for udvalget langt fra er slut. De stopper ikke før, at de kan sørge for ordentlige forhold for børnene hos Nuuk Outdoor og samtidig sikre, at noget lignende aldrig kan ske igen:

- Jeg forestiller mig, at det er en sag, som langt fra er slut. Gudskelov virker det til, at jeg langt fra er den eneste, som er bekymret over forholdene. Den holdning deles bredt blandt udvalgsmedlemmerne, siger han.

Og særligt situationens alvor kalder på, at de i Inatsisartut sørger for at få fulgt sagen helt til dørs, siger Eqaluk Høegh:

- Sagen skal undersøges grundigt, og vi skal finde ud af hvem, der har ansvaret for hvad. Uanset om det er naalakkersuisuts ansvar eller kommunens. Vi skal undersøge om reglerne, bliver overholdt.