Pele Broberg og Jens Napaattooq under valgkampen til Inatsisartut.

Efter Broberg-ballade: Naleraq vil stadig være medlem af koalitionen

- Vi stillede op til valget for at gøre en forskel i samfundet. Derfor ønsker vi at forblive en del af koalitionen med alle vores forskelligheder, siger Jens Napaattooq.

Naleraqs politiske ordfører, Jens Napaattooq ser stadig sit parti som en del af koalitionen. 

Det siger han, efter Pele Broberg endnu en gang satte ild til debatten i søndags. Det gjorde han i et interview i avisen Berlingske, hvor sagde, at han ikke længere vil bruge ordet "rigsfællesskabet", fordi det ifølge ham er et skalkeskjul for et dansk overherredømme over Grønland.

Men det var ikke det eneste, Berlingske kunne citere Naleraq-politikeren for.

LÆS OGSÅ Dagen efter Broberg-ballade: Múte B. Egede er tavs

Pele Broberg vil også diskutere, hvem der kan stemme i fremtidige folkeafstemninger i Grønland i forhold til en eventuel afstemning om selvstændighed.

Koalitionen

I Inatsiartut er der 31 pladser. 

Inuit Ataqatigiit sidder på 12 pladser. 

Naleraq sidder på fire. 

Dermed har de to partier et flertal på lige præcis et mandats flertal. 

Støttepartiet Atassut har blot to pladser i Inatsiartut.

- Derfor må det være klart, at thailændere, danskere, englændere, franskmænd, spaniere, og hvem der ellers måtte bo her, ikke har krav på selvstændighed. Det er inuit. Hvad man føler og mener som tilflytter, det har ingen betydning for denne her afstemningsdebat, sagde Pele Broberg til Berlingske.

Hvorfor er det en diskussion? Hvorfor skal alle bosiddende i Grønland ikke kunne stemme?

- Det er jo ikke meningen, at de, der koloniserede landet, skal have lov at bestemme, om de vil blive ved med det eller ej, svarede Broberg.

Atassut vil have rokade

Det fik Atassut til at kræve, at Múte B. Egede (IA) afsætter Pele Broberg som naalakkersuisoq. Og Demokraatit kalder citaterne for ”absurde”. 

Og søndag tog Múte B. Egede som formand for Naalakkersuisut for første gang simpelthen afstand fra Pele Brobergs holdninger til stemmeret.

Men Naleraq holder fast – de har ikke tænkt sig at forlade naalakkersuisut, siger Jens Napaattooq, der er politisk ordfører.

KNR ville gerne have interviewet Hans Enoksen, som er formand for Naleraq - men han ville ikke interviewes om sagen. Han henviste i stedet for til Jens Napaattooq.

LÆS OGSÅ Demokraatit om Broberg-udtalelse: Det er fuldstændig absurd

Har I fra Naleraq tænkt jer at blive i koalitionen?

- Vi stillede op til valget for at gøre en forskel i samfundet. Vi ville samarbejde med Inuit Ataqatigiit, da de vil gøre en forskel. Vi tror på, at både Inuit Ataqatigiits og vores mål er selvstændighed. Derfor ønsker vi at forblive en del af koalitionen med alle vores forskelligheder som både svagheder og styrker. 

Múte B. Egede kom en med et dementi i forhold til Peles Brobergs udtalelser. Hvordan tog man det i Naleraq?

- Det gav selvfølgelig anledning til samtaler. Og lige nu er man ved at udarbejde en præciserende pressemeddelelse. Ligesom det Pele har gjort før, siger Jens Napaattooq.

Formand tager skarpt afstand

IA var tavs i går. KNR ville ellers gerne have spurgt om, hvorvidt Pele Brobergs citater i Berlingske får konsekvenser for koalitionen, som sidder på et meget snævert flertal i Inatsisartut netop på grund af Naleraq.

Men i søndags tog formand Múte B. Egede for første gang afstand til sin naalakkersuisoq. Det skete i en skarp skriftlig udtalelse:

- Det ikke er Naalakkersuisuts politik at opdele folks stemmeret efter deres oprindelige herkomst, lød det i kommentareren.

LÆS OGSÅ Politisk iagttager: Voldsom ustabilitet i Naalakkersuisut

- Alle borgere i Grønland har samme rettigheder og på lige fod med alle andre, og disse rettigheder vil Naalakkersuisut arbejde for at beskytte til hver en tid. Der skal ikke herske tvivl om, at Naalakkersuisut arbejder for alle borgere i Grønland uden forskelsbehandling, står der i dementiet.

Du kan læse hele den skriftlige kommentar her.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt