Hvis du har bopæl i Grønland, er registreret som grønlandsk borger og bidrager til det grønlandske samfund, så skal du selvfølgelig have din stemmeret, siger Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit.Foto: KNR

Demokraatit om Broberg-udtalelse: Det er fuldstændig absurd

Demokraatit lægger kraftig afstand til Pele Brobergs udtalelser om, at kun borgere med inuit-baggrund skal have lov at stemme ved en mulig afstemning om selvstændighed.

Det er absurd at foreslå, at kun borgere med inuit-baggrund skal have lov at stemme ved en eventuel afstemning om selvstændighed i Grønland.

Det mener formanden for Demokraatit, Jens Frederik Nielsen, der på det kraftigste tager afstand fra Pele Brobergs udtalelser til mediet Berlingske søndag

Her lagde Pele Broberg, der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, op til at diskutere, hvem der kan stemme i fremtidige folkeafstemninger i Grønland i forhold til en eventuel afstemning om selvstændighed. Ifølge Broberg skal det kun gælde for borgere, der har inuit-baggrund.

Den udmelding har efterfølgende mødt kritik fra både formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, støttepartiet Atassut, og også oppositionspartiet Demokraatit advarer mod ideen. 

- Det er en fuldstændig absurd udtalelse. Vi lever i et frit land med meget stærke demokratiske principper, og dem skal vi følge. Det her med at dele folk op i grupper og dele etniciteter op, det er noget, der hører en meget grim fortid til. Det synes jeg absolut ikke hører til i debatten heroppe. Det tager vi fra Demokraatit meget kraftig afstand fra, siger Jens Frederik Nielsen.

Dementi og rasende støtteparti

Søndag var formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, ude med et dementi og understrege, at det ikke er Naalakkersuisuts politik at arbejde for at opdele folks stemmeret efter deres oprindelige herkomst. 

Mandag sagde Atassut-leder Aqqalu Jerimiassen til KNR, at Pele Broberg ikke er velegnet til at varetage udenrigsområdet.

LÆS OGSÅ Atassut: Nu skal Múte lave en rokade i Naalakkersuisut

Ifølge Demokraatit skal stemmeretten gælde for alle, der er registreret som grønlandsk borger.

- Vi i et demokratisk samfund og skylder at arbejde for hele vores samfund. Om du er høj eller lav, brun eller hvid og kommer fra det ene eller det andet sted. Hvis du har bopæl i Grønland, er registreret som grønlandsk borger og bidrager til det grønlandske samfund, så skal du selvfølgelig have din stemmeret, siger Jens Frederik Nielsen.

Demokraatit: Vi har brug for at samarbejde

I interviewet med Berlingske giver Pele Broberg desuden udtryk for, at han ikke vil bruge ordet "rigsfællesskabet", fordi det ifølge ham er et skalkeskjul for et dansk overherredømme over Grønland.

Men det er Jens Frederik Nielsen heller ikke enig i:

- Vi er trods alt et fællesskab på mange områder. Vi har 33 sagsområder, vi endnu ikke har hjemtaget. På de områder er vi nødt til at samarbejde, siger han og uddyber:

- Vi er i et rigsfællesskab, vi bliver nødt til at værne om, indtil den grønlandske befolkning, uagtet hvad for en etnicitet du har, vælger at stemme for selvstændighed.  

LÆS OGSÅ Múte B. Egede dementerer Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Pele Broberg, men han har ikke ønsket at udtale sig til KNR.gl. Formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, har mandag ikke ønsket at stille op til interview med KNR om sagen.
 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt