Múte B. Egede dementerer Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret

Formanden for Naalakkersuisut er uenig i Pele Brobergs udtalelser om at afskære grønlandske borgere med anden etnisk baggrund end inuit fra at deltage i fremtidige folkeafstemninger.
Múte B. Egede understreger, at det ligger uden for Pele Brobergs ansvarsområde at udtale sig om arbejdet mod en folkeafstemning om selvstændighed. Foto © : Malik Brøns
Skrevet af Mathies Hvid Toft
19. september 2021 16:44

Det er ikke Naalakkersuisuts politik at arbejde for at opdele folks stemmeret efter deres oprindelige herkomst.

Det fastslår formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, i et dementi fra Naalakkersuisut.

- Alle borgere i Grønland har samme rettigheder og på lige fod med alle andre, og disse rettigheder vil Naalakkersuisut arbejde for at beskytte til hver en tid. Der skal ikke herskes tvivl om at Naalakkersuisut arbejder for alle borgere i Grønland, uden forskelsbehandling, står der i dementiet.

Forskellighed er en styrke

Dementiet kommer efter et interview med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, klima og erhverv, Pele Broberg (N), i den store danske avis Berlingske.

Her taler han for, at grønlandske borgere, der ikke stammer direkte fra inuit, ikke skal kunne deltage i folkeafstemninger med blik på en eventuel folkeafstemning om selvstændighed.

LÆS OGSÅ Pele Broberg åbner debat om stemmeret baseret på etnisk baggrund

Múte B. Egede understreger, at Pele Brobergs udtalelser ikke er Naalakkersuisuts politik.

- Naalakkersuisut arbejder på vegne af borgerne i Grønland, og i Naalakkersuisut har vi en grundliggende overbevisning, at mangfoldigheden er en styrke, og det skal og må ikke give anledning til en splittelse i det grønlandske samfund, står der.

I dementiet oplyser formanden i desuden, at Naalakkersuisut arbejder efter Selvstyreloven, og skriver:

- Og i arbejdet med et mere selvstændigt Grønland skal vi efter Selvstyreloven samarbejde med den danske regering, og arbejdet hører under Formanden for Naalakkersuisut.