Pele Broberg åbner debat om stemmeret baseret på etnisk baggrund

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender vil diskutere om borgere i Grønland med baggrund fra europæiske, asiatiske eller andre lande skal kunne stemme ved folkeafstemninger. Samtidig vil han afskaffe ordet rigsfællesskab.
Pele Broberg vil ikke længere bruge ordet rigsfællesskabet. Foto © : KNR
19. september 2021 12:33

Pele Broberg fra Naleraq udtaler til den store danske avis Berlingske, at han ikke vil bruge ordet rigsfællesskab mere. I stedet vil han bruge betegnelsen det danske rige.

Samtidig udtaler han til Berlingske, at han vil diskutere, hvem der kan stemme i fremtidige folkeafstemninger herhjemme særligt i forhold til en eventuel afstemning om selvstændighed.

- Derfor må det være klart, at thailændere, danskere, englændere, franskmænd, spaniere, og hvem der ellers måtte bo her, ikke har krav på selvstændighed. Det er inuit. Hvad man føler og mener som tilflytter, det har ingen betydning for denne her afstemningsdebat, siger Pele Broberg til Berlingske.

LÆS OGSÅ Den arktiske Kapacitetspakke: Pele Broberg trækker i land

Han har dog forståelse for, at folk fra andre menneskeracer end inuit, har en ”mening til tingene”, hvis de har boet i Grønland i generationer for eksempel.

Udtalelserne kommer efter en sommer, hvor Pele Broberg flere gange har skabt debat både herhjemme og i Danmark og Færøerne omkring udtaleser til samarbejdet mellem de tre lande.