Dyrere tobaksvarer kan lette presset på sundhedssystemet

Selv med en stram styring af udgifterne, vil flere ældre mennesker øge presset på sundhedssektoren. En løsning kan være at øge afgifterne på cigaretter og tobak, vurderer Økonomisk Råd.
Det offentlige tjener omkring 150 millioner kroner om året på afgifter til cigaretter og andre tobaksvarer. Arkivfoto.
Skrevet af Jens Betak
18. september 2019 15:59

Vi er mange rygere her i landet. Faktisk er over halvdelen af mænd og kvinder rygere, og det er dyrt for sygehusene, som bruger mange penge og kræfter på rygerelaterede sygdomme såsom lungesygdommen KOL.

Økonomisk Råds seneste rapport vurderer, at sundhedsvæsenet her i landet er presset, blandt andet på grund af mangel på personale, men også på grund af, at der kommer flere ældre, som har behov for nye, bedre og ofte dyrere behandlingsformer.

LÆS OGSÅ Rapport: Grønland bruger færre penge end andre lande på sundhed

Så hvad kan man gøre for at lette presset på sundhedssystemet? Økonomisk Råd mener, at presset kan mindskes ved en massiv indsats over for folkesundheden, og at det, der vil have den største effekt, vil være at gøre det dyrere at ryge.

- Hvis man kan gøre noget ved rygning og få færre til at ryge, så vil det påvirke nogle livsstilsbetingede sygdomme, og på den måde være med til både at forbedre helbredssituationen for den enkelte, men også at aflaste sundhedsvæsenet, siger Torben M. Andersen, der er formand for Økonomisk Råd.

Stigende afgifter er dog ikke en mirakelkur, som kan løse alle problemerne i sundhedsvæsenet. Sideløbende skal der også lægges kræfter i forebyggende arbejde og oplysning af borgerne, mener Økonomisk Råd.

Desuden vil øgede afgifter ikke kunne mærkes lige med det samme.

- Den indsats, man laver i dag, giver først resultater om et antal år, men omvendt er det jo så også et argument for at komme i gang, fordi ellers kommer man aldrig til at høste de fordele, siger Torben M. Andersen.

Faldende indtægter

Det offentlige tjener omkring 150 millioner kroner om året på afgifter til cigaretter og andre tobaksvarer, men tallet har været faldende i en længere årrække, på grund af at folk ikke køber lige så meget.

Samtidig har afgifterne på cigaretter og tobaksvarer været uændrede siden 2007. Det betyder altså, at det offentlige i 12 år har tjent færre og færre penge på rygning, fordi inflationen hvert år gør produkter billigere.

Det har endnu ikke været muligt at få et interview med naalakkersuisoq for Sundhed, Martha Abelsen, om, hvorvidt der er planer om at øge afgifterne, men i Inatsisartut er der til efteråret ingen planer om det.