Det er ikke nok at skræmme hvaler væk

Selvom der lige er blevet investeret i nye anordninger, som skal skræmme pukkelhvaler ud af garnene, så er det ikke nok til at løse problemet med for mange hvaler, mener fiskere.
Det er langt fra alle fiskere, som mener at det er nok med de såkaldte whale pingers.
Skrevet af Brian Jensen
29. september 2024 09:33

KNR har fortalt om de såkaldte whalepingers, som skal hjælpe fiskere med at undgå hvaler i deres garn.

Men ifølge nogle af de fiskere, som KNR har talt med, er de anordninger slet ikke nok.

Blandt andet Knud Jensen, som er en pensioneret fisker fra Qeqertarsuaq:

- De forulykker igen og igen, og det skal man bare finde sig i, fordi turister skal prioriteres med deres hvalsafari?

- Det, syntes jeg, er meget bekymrende. Pukkelhvaler spiser en stor mængde torsk, og snart vil der hellere ikke være flere for kyst fiskere.

Farligt for fiskerne

En anden fisker, vi har talt med, har oplevet problemer med pukkelhvalerne. Det er Steffanus Boye fra Qeqertarsuatsiaat.

Ifølge ham var det ikke langt fra at gå galt, da han stødte på en pukkelhval sidst:

- Tæt på Nuuk havnen, hvor der var mørkt, dukkede pludseligt en pukkelhval op. Havde vi sejlet lidt hurtigere, var det gået helt galt

- Min jolle var lige ved at blive væltet om, da den havarerede med hvalen.

Men det er ikke kun farligt at støde på pukkelhvaler. Det går også udover fangsten som fisker, fortæller han:

- Når pukkelhvalerne svømmer i fjorden, ender det med, at der næsten ikke kommer fisk i vores bundgarn. Og det ender med, at torsken i det område forsvinder, siger Steffanus Boye.

Ifølge professor ved Grønlands Naturinstitut Mads Peter Heide-Jørgensen er det dog usædvanligt, at pukkelhvalerne ved Grønland spiser torsk, da deres primære fødekilder er krill og stimer af småfisk. 

Bestanden stiger

Hos Grønlands Naturinstitut talte man hvaler fra fly hvert tiende år siden 1984. 

Ud fra overflyvningerne vurderede de i 2007, at der var omtrent 3000 pukkelhvaler i det grønlandske kystfarvand, samt bestanden voksede med cirka 270 pukkelhvaler om året.

Det er dog snart 10 år siden, der sidst blev talt pukkelhvaler. Derfor ved Naturinstituttet ikke præcist, hvor mange pukkelhvaler der er herhjemme.

- Det viste sig i 2015, at der skete et væsentlig fald i antallet af pukkelhvaler til antal 993 i Vestgrønland, så vi ved ikke, om vækstraten stadig passer på denne bestand, skriver Mads Peter Heide-Jørgensen fra Grønlands Naturinstitut i en mail til KNR.

Men ifølge Mads Peter Heide-Jørgensen tyder noget på, at bestanden af pukkelhvaler i Nordatlanten har det godt. 

Den Internationale Hvalfangstkommission har 23. september 2024 godkendt en fornyelse af blokkvoter for fangst af store hvaler for 2026-2031. Her viser det sig, at kvoten for pukkelhvaler ikke er ændret.