Nuuk Water Taxi hjælper KNAPK med at holde hvaler ude af nettet

Firmaet har støttet med såkaldte whalepingers, som skal holde pukkelhvaler ude af fiskernes bundgarn.
De er smukke. Men også til stor gene for landets fiskere, når de ender i nettet. Foto © : Mogensen Henning Lund
Skrevet af Kim Hinrichsen
27. august 2024 10:20

Nuuk Water Taxi og KNAPK har indgået et noget uventet samarbejde. Og det er pukkelhvaler, som har presset firmaet og foreningen ud i makkerskabet. 

For Nuuk Water Taxi har valgt at sponsorere 50 såkaldte Whalepingers til KNAPKs medlemmer.

Whalepingers er udstyr, der monteres på bundgarn og udsender et ping på en frekvens som hvalerne kan høre, så de dermed bliver skræmt væk fra garnene.

- Vi valgte i foråret at sponsorere de her Whalepingers, da vi sagtens kunne se at det har været et problem for begge parter. Vi rakte ud til KNAPK og mødte heldigvis stor forståelse og et ønske om et godt samarbejde, udtaler Anders Lykke Laursen, Nuuk Water Taxi i en pressemeddelelse.

Død og ødelæggelse

Det har været et problem i flere år, at pukkelhvaler er svømmet ind i fiskernes bundgarn. Det har både betydet, at hvalerne døde og fiskerne fik ødelagt deres udstyr. 

Men det har de såkaldte whalepingers altså være med til at lave om på.

De 50 skræmmeudstyr er blevet fordelt til KNAPKs lokalafdelinger fra Sisimiut til Paamiut, hvor de i første omgang er henvendt til torskefiskerne, som benytter sig af bundgarnfiskeri.

Og allerede nu - få måneder efter fiskerne fik deres udstyr - har det vist sig at være en succes. 

Successen spreder sig

En succes som har spredt sig som ringe i vandet - også udenfor fiskerierhvervet. 

For whalepingerne har betydet, at der har været langt færre pukkelhvaler, som er svømmet ind bundgarn igennem sommeren. Så fiskerne har kunnet fiske uden at få deres udstyr ødelagt, men det har også været lig med flere succesfulde hvalsafaris til glæde for turisterhvervet. 

Det fortæller formanden for KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen. 

- KNAPK hilser gaverne fra Nuuk Water Taxi, som er en generøs gave. Samtidig kan pukkelhvaler være til stor gene for torskefiskerne, da bundgarn kan blive ødelagt, siger han og fortsætter:

- Det er dyrt at miste fiskeudstyr, særligt bundgarn. Fiskerne mister ikke kun indtægter, men også dyrt udstyr, som kan koste over 20.000 kr.