Foto: muffin/Flickr Creative Commons

Brexit og Grønland Der er 680 millioner på spil i eksport

Storbritanniens udtræden af EU får betydning for de handelsaftaler, Grønland har med landet. Og det kan koste mange penge, hvis ikke vi får lavet nye aftaler på de vigtigste områder i tide.

Aftaler som grønlandstraktaten med EU, fiskeripartnerskabsaftaler og OLT-medlemskabet sikrer i øjeblikket ordentlige forhold for handel med Storbritannien.

Men til marts 2019 når Brexit bliver en realitet, ser situationen anderledes ud, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger.

- Det ændrer sig, så vi kommer til at betale told ved eksport til Storbritannien, såfremt vi ikke sikrer os en særaftale eller får særstatus, siger hun.

LÆS OGSÅ Brexit kan koste Grønland dyrt

Ved Brexit ophører den åbne grænse, der er fra EU-lande til Storbritannien, og det indskrænker retten til fri handel med varer og serviceydelser. Det gælder også for Grønland, som sidste år eksporterede til briterne for omkring 680 millioner kroner.

- Vores opgave er derfor at sikre de bedst mulige vilkår for vores fiskerieksport til Storbritannien som overhovedet muligt, og vores folk er allerede i kontakt med de britiske ministerier, siger Ane Lone Bagger. 

Men det er ikke helt lige til at forhandle nye aftaler på nuværende tidspunkt. Der er nemlig visse formalia, der skal overholdes.

Ane Lone Bagger forklarer, at man ikke officielt kan forhandle med Storbritannien, så længe de stadig er medlem af EU, fordi de ikke må forhandle med tredjelande. Forhandlingerne foregår derfor igennem Grønlands repræsentation og kontakter til EU-kommissærer gennem den danske regering i øjeblikket.

LÆS OGSÅ Storbritannien fremlægger plan for Brexit uden aftale

Men det er for tidligt at gisne om, hvordan en eventuel særaftale kommer til at se ud, understreger naalakkersuisoq.

- Det er svært at spå om fremtiden, men vi gør vores bedste for, at det påvirker for grønlandsk handel og studerende mindst muligt, siger hun.

Ane Lone Bagger påpeger, at det også kan få konsekvenser for grønlandske studerende, når grænsen mellem EU og Storbritannien lukker. De kan i øjeblikket bo og studere i landet uden visum i kraft af vores danske statsborgerskab, men med den lukkede grænse ændres også det.

LÆS OGSÅ Storbritannien fremlægger plan for Brexit uden aftale

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt