Demonstranter på gaden: “Jeg ønsker bare at få mine børn igen og rejse tilbage til Grønland”

Demonstranter gik igen på gaden i København og Nuuk for at råbe politikerne op om de mange anbringelser af grønlandske børn i Danmark. Blandt dem var Qupalu Platou og Keira Alexandra Kronvold, der selv har fået anbragt deres børn.
Qupalu Platou var en af demonstranterne foran Christiansborg onsdag. Hun fik tvangsfjernet sine tvillingedrenge tilbage i 2017. Hendes største ønske nu, er, at hun for første gang i mange år kan holde jul med drengene igen. Foto © : DR/Rie Lund
21. november 2024 15:21

I novemberkulden foran Christiansborg står grønlandske Qupalu Platou med et stort papskilt, hvor der er klistret billeder af hendes to tvillingesønner. Ovenover har hun skrevet “Giv vores inuitbørn tilbage”.

I 2017 fik Qupalu Platou tvangsfjernet sine to drenge i Danmark. Hun fortæller, at hun selv havde kontaktet kommunen, da hun som alenemor havde brug for støtte.

- Jeg fik ikke hjælp. De tog bare mine børn fra mig.

- Mine børn blev skilt fra hinanden for fire dage siden. Den ene er nu på børnehjem, mens den anden bor hos en plejefamilie, siger Qupalu Platou.

I dag ser hun drengene, der nu er ni år gamle, to timer om måneden.

- Jeg ønsker at få mine børn tilbage. Jeg føler, jeg er blevet uretfærdigt behandlet, siger hun.

Kritik af tests i anbringelsessager af grønlandske børn

  • I dag bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt udenfor hjemmet i forhold til børn fra danske familier. Det viser en rapport fra 2022 foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i Danmark).
  • I 2023 pegede en rapport fra videnscentret VIVE på, at sagsbehandlere i danske kommuner mangler viden om grønlandsk kultur og sprog, og at det kan medfører misforståelser og fordomme. 
  • Samtidig har der også været kritik af brugen af de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) i anbringelsessager af grønlandske børn. Det skyldes, at testene er tilpasset vestlig kultur og normer.
  • I marts 2023 afsatte den danske regering 7,8 millioner kroner over tre år til, at der bliver lavet nye forældretest og vejledning i sager om mulige anbringelser af børn fra grønlandske familier i Danmark.
  • Det skete efter forhandlinger, hvor de grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), krævede penge til nye tests.
  • Oprindeligt skulle de nye tests være klar inden udgangen af 2023.
  • Den danske regering har i stedet igangsat en forundersøgelse, der skal lægge til grund for arbejdet med at udvikle nye tests. Forundersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2024.
  • I juni måned opfordrede Institut for Menneskerettigheder fem danske kommuner til at stoppe brugen af FKU-tests i anbringelsessager af grønlandske børn.
  • Københavns kommune og Esbjerg Kommune har valgt at følge opfordringen. Men flere danske kommuner anvender fortsat testene i anbringelsessager.
  • Senest har en sag i november i år i Thisted Kommune fået folk til at demonstrere i både Nuuk og København. Sagen handler om en kvinde fra Grønland, der fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen.

Onsdag samledes demonstranter foran Christiansborg i København og Inatsisartut i Nuuk for at råbe både danske og grønlandske politikere op.

Demonstranterne kræver, at danske kommuner stopper med at bruge omstridte forældretests, der er tilpasset vestlig kultur, på grønlandske familier i anbringelsessager. Samtidig kræver de også, at sager, hvor de omstridte tests har været i brug, skal revurderes.

Senest har sagen om Keira Alexandra Kronvold fået demonstranter på gaderne i både København og Nuuk. For 14 dage siden fik hun tvangsfjernet sin datter, Zammi, lige efter fødslen i Thisted Kommune. På trods af at Keira Alexandra Kronvold med egne ord er fyldt med sorg, havde hun også begivet sig hen til demonstrationen foran Christiansborg.

- Det er hårdt. Virkelig hårdt.

- Kommunen tog beslutningen om at tvangsfjerne min datter på baggrund af den forældretest, jeg har taget. Nu har jeg kun lov til at se min datter i to timer to gange om måneden, siger hun.

Det kan ikke fortsætte

Også tidligere på måneden gik demonstranter på gaderne i København og Nuuk for at råbe op om de mange anbringelser af grønlandske børn i Danmark.

Det resulterede i et møde mellem naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), og den danske socialminister, Sophie Hæstorp Andersen (S). Ifølge Aqqaluaq B. Egede lovede socialministeren at sende et brev til de danske kommuner om at stoppe brugen af de omstridte forældretests på grønlandske forældre.

Men i et skriftligt svar til KNR tidligere på ugen skrev Sophie Hærstorp Andersen, at hun ville sende et brev rundt til kommunerne med opfordring om at overveje at stoppe brugen af testene.

For 14 dage siden fik Keira Alexandra Kronvold tvangsfjernet sin datter efter fødslen. Foto © : DR/Rie Lund

Derfor er demonstranterne på gaden igen, hvor Keira Alexandra Kronvold skutter sig i kulden.

- Jeg håber, at politikerne lytter og tager den rigtige beslutning. Det her kan ikke fortsætte. Det er nok. Kommunerne skal ikke blive ved at banke på døren, lige så snart vi flytter fra Grønland til Danmark, siger hun.

Mange kvinder og familier lider

I Nuuk har demonstranterne lagt skilte i sneen foran Inatsisartut med navne på nogle af de grønlandske børn, der er blevet fjernet fra deres forældre i Danmark.

“Zammi”, står der skrevet med rød tusch. Keira Alexandra Kronvolds to uger gamle datter. Og så: Inuk, Aqqaluk, Julia, Hans, Amalie, Arnaaluk, Pilu, Angaju, Victoria, Nuunu, Nuka, Peter, Aleqa, Arnaq, Milo, Malik, Edvard, Bella.

En lang række af skilte med navne og stearinlys på trapperne ved Inatsisartut er en påmindelse om børn der er tvangsfjernet i Danmark. Foto © : Nicole Sander / KNR

- Det er smertefuldt at se i medierne, hvordan en mor lider. Der er mange kvinder og familier, der lider under denne behandling, sagde Aviaja Ikila Abelsen, der var mødt op til demonstrationen i Nuuk.

Også Erni Lennert, der er på besøg i Nuuk fra Sisimiut, er meget berørt af fortællingerne.

- Den behandling vores grønlandske landsmænd udsættes for i Danmark er et klart tegn på kolonialisme. Det er ubehageligt. Ingen mennesker fortjener at blive behandlet sådan, siger han.

Flere politikere talte til demonstranterne foran Inatsisarturt. Både formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), og naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), tager ordet. Det samme gør de to grønlandske folketingspolitikere, Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam og IA’s Aaja Chemnitz, foran Christiansborg i København.

- Vores børn har ret til at kende deres egen identitet, kultur og sprog uanset, hvor de er, siger Aki-Matilda Høegh-Dam i megafonen.

Men for Qupalu Platou kan ord ikke længere trøste.

- Jeg ønsker bare at få mine børn hjem igen og rejse tilbage til Grønland, siger hun.