Bred enighed: Godt med penge til sport

På gaden i Sisimiut er man ikke i tvivl. Idrætten har brug for flere midler, og derfor mødes det med opbakning, at der afsættes en stor pose penge i den nye finanslov.
30 millioner kroner over fire år skal styrke især holdsporten herhjemme. Foto © : KAK
24. november 2024 11:15

- Det er fantastisk!

Sådan lyder det fra Rosigne Andreassen, der bor i Sisimiut. Hun reagerer på, at der nu kommer flere penge til sporten herhjemme.

Idræt er et centralt tema i aftalen om finansloven for 2025, som koalitionen indgik i mandags.

Fredag blev den også stemt igennem i Inatsisartut, og dermed bliver bevillingerne til sport forhøjet med 30 millioner kroner.

Beløbet fordeles over de næste fire år og aftalen fastslår, at midlerne især skal gå til sportsforeninger, for blandt andet at forbedre faciliteter og initiativer målrettet børn og unge.

Men hvad mener grønlænderne om, at der skal bruges flere penge på idrætten?

Hans Frederik Olsen så gerne, at der kom endnu flere penge til idrætten. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

KNR spurgte nogle af borgerne i Sisimiut, og de fleste var enige i beslutningen.

- Det er værd at støtte sportsforeningerne og give dem bedre muligheder. Det kan gavne samfundet som helhed ved at skabe sundere og mere aktive borgere, siger Nick Sørensen og fortsætter:

- Det har mange positive effekter, også i forhold til forebyggelse.

Også Hans Frederik Olsen mener, at pengene falder på et tørt sted.

- De her midler er virkelig nødvendige for sporten og kunne endda godt øges. Men det er et godt udgangspunkt, og jeg håber, det lykkes, siger han.

Pengene skal nå ud på kysten

Idrætten er et af de områder, hvor der afsættes flest penge i den nye finanslov. Pengene skal primært bruges på breddeidræt – altså ikke elitesport, står der i forslaget.

Og når der nu er fundet så mange penge, så er det vigtigt, at de bliver brugt rigtigt, mener Peter Olsen.

- Det er vigtigt, at pengene fordeles bredt til sportsforeningerne langs kysten, så både børn og ældre kan få glæde af dem. Jeg bakker fuldt op om det, siger Peter Olsen.

Sådan skal pengene bruges

  • Folkeskolen skal have et løft med 5 millioner i perioden 2025 – 2027
  • Der er sat 13 millioner af til et iværksætterhus, der skal være med til at fremme erhvervsudvikling i mindre byer.
  • Sundhedsvæsnet får otte millioner over de næste tre år. Pengene skal særligt fokusere på fødsler, ledsagerrejser og et tilbud til børn om at få tandbøjle, uanset, hvor de bor.
  • Tre millioner går til ’skattemæssige tiltag’, der skal forenkle plejefamiliers vilkår.
  • Et af de områder, der får flest penge, er idræt, der bliver løftet med 30 millioner kroner over de næste fire år, hvis forslaget bliver vedtaget.
  • Der er afsat 4,5 millioner til en ramme for erstatninger til kvinderne, der har fået spiral efter 1992.

Peter Olsen påpeger også, at det er nødvendigt at lette de økonomiske byrder for sportsforeninger, der ofte selv skal skaffe penge til rejser i forbindelse med konkurrencer.

- Sportsforeningerne langs kysten kæmper virkelig med økonomien, når det kommer til rejser, fordi transport er så dyrt, siger Peter Olsen.

Peter Olsen mener, at det er meget vigtigt, at sportsforeningerne på kysten bliver husket, når pengene fordeles. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Internationale turneringer

KNR spurgte også borgerne, hvordan de ville bruge pengene, hvis de selv skulle bestemme.

- Til GM-turneringer eller internationale konkurrencer som for eksempel U-18’s kamp i Kina for nylig. Sådanne formål giver mening, siger Rosigne Andreassen.

Det har længe set knapt ud med pengene i flere af landets sportsforeninger. Blandt andet måtte flere specialforbund melde afbud til dette års Arctic Winter Games i Alaska, da økonomien ikke kunne hænge sammen.

Rosigne Andreassen synes, at det er en god ide, at pengene blandt andet skal gå til internationale konkurrencer. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Og netop penge til turneringer udenfor Grønland bør prioriteres, mener Hans Frederik Olsen.

- Fodboldlandsholdet har i år måttet aflyse mange af deres planer om internationale kampe på grund af store økonomiske begrænsninger. Men jeg håber, at de i fremtiden vil få mere stabile og større bevillinger, siger Hans Frederik Olsen.

Det er dog ikke alle, der er helt enige i bevillingen til idrætten. Bikki Lyberth mener, at beløbet er højt, men understreger vigtigheden af initiativer for børn.

- Der er mange børn, der dyrker sport og har brug for støtte. Men der er også børn, der ikke dyrker sport. Hvem skal støtte dem? Måske kunne man bruge halvdelen af pengene på andre områder, siger Bikki Lyberth.