Finanslovsaftale er faldet på plads – uden oppositionen
Inuit Ataqatigiit og Siumut har lavet en aftale om finansloven for 2025. Det er dog koalitionen alene, der har givet hinanden håndtryk på en aftale – hele oppositionen står udenfor.
Finanslovsforslaget blev præsenteret klokken 11 af naalakkersuisoq for finanser og skatter, Erik Jensen (S), formand for Finans- og Skatteudvalget Peter Olsen (IA) og Karl Tobiassen (S).
- Vi har talt med alle, og alle partier har været med i forhandlingerne. De (oppositionen, red.) har selv valgt ikke at skrive under på aftalen, og de må selv forklare hvorfor, siger Erik Jensen (S).
- Vi er glade for, at vi kan skrive under nu. Tak til Siumut og IA, vi har taget stort ansvar. Det er sværere at tage ansvar end at kritisere, fortsætter han.
Ifølge forslaget skal folkeskolen have et løft, som skal gøre de unge uddannelsesparate. Flere unge skal hurtigt i gang med en ungdomsuddannelse efter at have forladt folkeskolen, og der skal bruges penge på nyt undervisningsmateriale og specialundervisning i folkeskolen.
I alt vil Inuit Ataqatigiit og Siumut bruge fem millioner kroner årligt i årene 2025-2027 på folkeskolen.
Fødsler og tandbøjler i fokus
De to partier har også fundet 13 millioner kroner i de næste tre år til et iværksætterhus. Huset skal være med til – blandt andet – at fremme erhvervsudvikling i mindre byer. Men også Østgrønland og Sydgrønland skal have et skub i retning af mere erhvervsudvikling. Det vil de, fordi der mangler arbejdspladser i landsdelene.
Sundhedsvæsenet skal have otte millioner mere over de næste tre år. Der skal være et særligt fokus på fødsler og ledsagerrejser. Og så skal alle børn tilbydes tandbøjler, hvis de har brug for det uanset, hvor de bor – sådan er det ikke i dag.
Idrætten får et stort løft
Der skal bruges tre millioner på såkaldt skattemæssige tiltag, som skal forenkle plejefamiliers vilkår. Det skal der, fordi der er et højt antal anbringelser, og det sætter kommunernes økonomi under stort pres.
Et af områderne, hvor der bliver afsat flest penge, er idræt. Idrætten skal løftes med 30 millioner over de næste fire år, hvis finanslovsaftalen bliver vedtaget. Og pengene skal primært bruges på breddeidræt – altså ikke elitesport, står der i forslaget. Især ”holdsporten, internationale kampe og børn og unge”, skal nyde godt af millionerne.
Og så er der sat 4,5 millioner kroner af til en ramme for erstatninger til de kvinder, som har fået sat spiral op efter 1992. Det var det år, hvor sundhedsområdet blev hjemtaget. Flere kvinder har fortalt om, at de fik sat spiraler op uden at vide det efter 1992, og dermed ser spiralskandalen ud til at være endnu mere omfattende, end den var, da sundhedsområdet var under Danmark.
Finansloven skal vedtages i Inatsisartut på fredag. Og vedtaget bliver den, for Siumut og Inuit Ataqatigiit har underskrevet aftalen - og sammen har de to partier flertal i parlamentet.