Demokraterne kritiserer dansk offentlighedslov

Demokraterne er skeptiske over for, at Danmark ønsker at indføre den danske offentlighedslov til også at gælde for de danske myndigheder i Grønland.
Foto © : KNR
27. september 2016 07:13

Det siger partiets gruppeformand, Michael Rosing til KNR.

- Vi bryder os ikke om den nye, danske offentlighedslov. Vi mener, at den er mere lukket. Vi mener, at der er en høj grad af mørkelægning, som vi meget gerne vil være foruden i Grønland.

I 2013 vedtog Folketinget en ny lov om indsigt i den offentlige forvaltning. Danske myndigheder i Grønland og Færøerne blev friholdt for loven, men for at gøre alt mere enkelt, ønsker Justitsministeriet, at loven nu også bør gælde for danske myndigheder i Grønland (som 'kongelig anordning', red.).

   LÆS OGSÅ: Dansk offentlighedslov strammer indsigt i minister-dokumenter

Loven giver bl.a. mere offentlig indsigt i databaser og offentligtejede, danske selskaber.

Men særligt en regel om ministerbetjening er skarpt kritiseret i Dnamark, især af den danske presse, da reglen har gjort det sværere at få indsigt i papirer på ministerniveau.

Og især dén regel er Demokraterne skeptiske over for, siger Michael Rosing.

- Problemet ligger i, at forskellige myndigheder kan blive undtaget for aktindsigt. Og det synes vi helt generelt er en dårlig idé.
 

Rosing: Terror som undskyldning

Hos Rigsombuddet forventer man ikke, at en overgang til den danske offentlighedslov for danske myndigheder i Grønland vil have noget videre betydning.

Og Demokraternes gruppeformand kan da heller ikke umiddelbart nævne sager, hvor han mener, at indsigten hos de danske myndigheder vil blive begrænset, hvis den ny lov om offentlig indsigt træder i kraft.

  LÆS OGSÅ: Transparency Greenland bekymret over dansk offentighedslov i Grønland

Men han henviser til USA, hvor frygten for terror bliver til at snige sig uden om offentlighedens medindsigt.

- Vi kan se fra USA, at rigtig mange gange bliver terrortruslen brugt til at dække over noget, man ikke vil have frem. Og det er den situation, vi gerne vil undgå.


Demokraterne stemmer for forslag

Demokraterne vil dog stemme for forslaget, når den kommer på efterårssamlingen i Inatsisartut. De sker i respekt for Folketingets afgørelse om, hvilke regler der skal gælde for danske myndigheder, siger Michael Rosing.

Forslaget handler udelukkende om danske myndigheder i Grønland og berører ikke grønlandske myndigheder, som fortsat er omfattet af den grønlandske offentlighedslov.