Adjunkt: Demokraterne er i en magtfuld position

Det er en særdeles magtfuld position i grønlandsk politik, som Demokraterne har sikret sig ved at gøre Naalakkersuisut afhængig af partiets støtte, det siger adjunkt i samfundsvidenskab på Ilisimatusarfik Rasmus Leander Nielsen.
Foto © : Inatsisartut
Skrevet af Ane-Marie Petersen
09. oktober 2018 07:34

 - Kim Kielsen og resten af regeringen er hele tiden afhængig af, at de har en flertal i orden, inden man begynder at gå langt ind i forhandlingerne. Så skal man være sikker på, at flertallet er hjemme. Så får Demokraterne en stor indflydelse, siger han.

LÆS OGSÅ Koalition og Demokraterne laver skriftlig aftale om lufthavne

Demokraterne har lovet at støtte Kim Kielsens mindretalsregering, men det har krævet store indrømmelser fra formanden for naalakkersuisut. Ifølge Niels Thomsen skal han godkende forslag fra naalakkersuisut, før de bliver sendt til behandling i Inatsisartut.

Derfor står Demokraterne med stort magt, siger Rasmus Leander Nielsen.

- I og med at det er Demokraterne har veto, de kan stille veto til rigtig mange af de vigtigste politikområder. Så får Demokraterne, hvis de spiller deres kort rigtigt, en ret stort magt, siger Rasmus Leander Nielsen og understreger, at Demokraterne kan trække deres støtte, hvis der eksempelvis opstår en magtkamp i Siumut, der gør samarbejdet besværligt.

LÆS OGSÅ Demokraterne kritiserer igen oliemillioner

Formanden for Demokraterne erkender, at de har sikret sig stor indflydelse i den førte politik. Hvis Demokraterne ikke er glad for de forslag, de modtager fra Naalakkersuisut, har Kielsen ikke mange muligheder:

 - I den forbindelse har Naalakkersuisut to muligheder. Enten kan de finde støtte fra andre partier og få det flertal de har brug for, ellers kan vi foreslå, hvordan forslaget kan ændres. Hvis Naalakkersuisut kan acceptere vores ændringsforslag, skal det tages op i Inatsisartut og godkendes, siger formand for Demokraterne Niels Thomsen.

 

LÆS OGSÅ Demokraterne siger nej til koalition - men støtter Kim

LÆS OGSÅ Demokraterne modsiger sig selv