Demokraterne siger nej til koalition - men støtter Kim

Demokraterne har fredag sagt nej tak til at medvirke i en koalition med Siumut. Partiet melder sig dog klar til at støtte Kim Kielsen som leder for en mindretalsregering, fortæller formand Niels Thomsen.
Skrevet af Kenneth Elkjær
28. september 2018 12:13

Opdateret klokken 12.29.

Niels Thomsen fortalte kort efter middag fredag, at Demokraterne opfordrer Kim Kielsen og Siumut til at danne en mindretalsregering.

Demokraterne vil støtte en eventuel mindretalsregering som parlamentarisk grundlag for at undgå, at Kielsen er nødsaget til at udskrive valg til Inatsisartut. Men partiet vil ikke i koalition med Siumut:

- Risikoen for det totale kaos er ganske enkelt for stor. Siumut er nødt til at få styr på sig selv for at kunne være en troværdig koalitionspartner.

- Til gengæld mener Demokraterne, at et valg til Inatsisartut på nuværende tidspunkt vil være ekstremt uhensigtsmæssigt for samfundet. Vi har derfor tilbudt Siumut en aftale om at agere en form for parlamentarisk grundlag for en Siumut-ledet koalition, skriver Niels Thomsen i en pressemeddelelse efter mødet med Siumut fredag middag.

Demokraterne gør det klart, at de ikke vil støtte et mistillidsvotum mod Kim Kielsen som formand for Naalakkersuisut, når efterårssamlingen begynder onsdag i næste uge.

Kim Kielsen kan dermed blive siddende som formand for Naalakkersuisut med støtte fra Demokraterne, der dog ikke ønsker at være en del af en koalition.

Niels Thomsen oplyser i sin pressemeddelelse, at Demokraterne og Siumut forpligter hinanden til at blive enige om en lufthavnspakke på efterårssamlingen, der er 'lønsom for hele samfundet'. De uddyber ikke, hvad det konkret betyder.