Aaja Chemnitz: Danmark bør undskylde til eksperiment-børn

De 22 grønlandske børn, som i 1950’erne blev fjernet fra deres familier i Grønland og sendt til Danmark på såkaldt ’kulturopdragelse’, bør få en officiel undskyldning af den danske stat, mener IA's folketingsmedlem. Også Grønlands ansvar bør undersøges.
I 2010 blev historien om de 22 grønlandske børn filmatiseret i "Eksperimentet". Blledet her er fra filmen. Foto © : Foto fra filmen Eksperimentet
11. februar 2019 12:08

 

Sådan lyder det i et beslutningsforslag, som folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (A) fremsatte fredag i Folketinget.

Børnene blev i 1950'erne sendt til danske familier og danske skoler for at lære dansk sprog og kultur. Det skete i håb om, at de kunne vende tilbage til Grønland og være rollemodeller for et samfund, der skulle orientere sig mod Danmark.

LÆS OGSÅ Hammond efterspørger undskyldning til eksperimentbørn

Men børnene vendte aldrig tilbage til deres grønlandske familier. I stedet blev de sendt på børnehjem i Grønland. Ved tilbagekomsten havde de fleste af børnene glemt det grønlandske modersmål.

For flere af børnene har oplevelserne fra dengang haft store, negative konsekvenser senere i livet.

LÆS OGSÅ Dansk advokat: Danmark skal undskylde

- Det vil give fred og hele ar hos den del af befolkningen, som stadig husker en tid, hvor vi langt fra var ligeværdige. Selvom det var i en anden tid med en anden regering, kan vi ikke løbe fra, at det trækker tråde til i dag og stadig er en skævvridning, som mange husker, siger Aaja Chemnitz Larsen.  

Red Barnet, som var med til projektet i 1950'erne, har officielt undskyldt til de berørte i 2009 og igen i 2015.

Det daværende Landsråd i Grønland støttede også projektet sammen med staten. Men grønlandske myndigheder har aldrig officielt undskyldt for støtten.

IA har bedt Naalakkersuisut svare på, om de støtter en undskyldning fra staten og hvilket ansvar den mener, Grønland har for episoden dengang.

LÆS OGSÅ Eksperimentbarn sætter ord på undskyldning

Artiklen er rettet 13. februar 2019 klokken 10.12: I en tidligere version fremgik det, at flere af børnene kom på børnehjem i Grønland efter hjemkosten. Det skal præciseres, at ingen af de 22 børn flyttede tilbage til deres grønlandske familier. De returnerede børn kom således på børnehjem efter hjemkost til Gørnland. Fejlen er rettet.