VIDEO Hammond efterspørger undskyldning til eksperimentbørn

For den lille grønlandske befolkning ville det betyde meget at få en officiel, dansk undskyldning for 50’ernes mislykkede børneeksperiment, mener Aleqa Hammond.
Skrevet af Paarnaq Hansen
23. oktober 2015 15:31

Kun fem til ti af de 22 børn, som blev sendt til Danmark i 1951 er stadig i live. Mange har haft problemer med livet, fordi det var hårdt at blive sendt væk. Børnene mistede deres sprog, kultur og ikke mindst deres familie.

Læs også Mor beskyttede søn og sendte datter til eksperiment

Kristine Heinesen er et af de børn, som længe har savnet en officiel tilkendegivelse fra den danske stat.

- Jeg synes da i det mindste, de kan give en undskyldning og en forklaring. Det har vi jo aldrig fået, siger Kristine Heinesen.

Læs også Ekspert savner offentlighed på eksperimentbørns vegne

Folketingsmedlem Aleqa Hammond mener, at vores adfærd overfor hinanden, som danskere og grønlændere er vigtig. Derfor må vi kunne erkende, når vi har lavet fejl, sådan som tilfældet er med de børn, som var en del af ”Eksperimentet”, hvis der skal ske en forsoning i mellem parterne.

- Det kan godt være, at det med danske øjne ikke er noget stort. Men hændelsen for det lille grønlandske folk er meget stor, har ramt mange mennesker og fylder meget i vores identitet.

Læs også Eksperimentbarn sætter ord på undskyldning

- Derfor mener jeg, at vi ikke kommer over det her med en overfladisk berøring, siger Aleqa Hammond til KNR

Hun har dog ikke noget svar på, hvordan hun vil arbejde på at få den danske stat til at komme med en undskyldning.

Tilbage i 2009 afviste den danske stat at give en officiel undskyldning, og det har social- og indenrigsminister Karen Ellemann endnu en gang afvist i denne uge i forbindelse med, at Red Barnet torsdag officielt sagde undskyld til fire af de tilbageværende ”børn”.

Læs også Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning