Mor beskyttede søn og sendte datter til eksperiment

Det var en majdag i 1951. Et skib lagde til i Qullissat. Hjemme hos Gaabannguaq Rasmussen var der uro. Den dengang niårige dreng var blevet udvalgt til at blive sendt til Danmark sammen med 21 andre børn.
Foto © : KNR
23. oktober 2015 05:36

Gaabanguaq Rasmussens mor ville dog ikke sige farvel til sin søn. I stedet sendte familien hans lillesøster afsted. Hendes navn var Carla Lucia Knakkergaard.

- Myndighederne havde allerede besluttet, at jeg skulle rejse. Og da skibet ankom og skulle hente os, sagde min mor, at jeg skulle tage overtøj på og gå ud at gemme mig imellem værkstedet og elværket.

- Hun sagde, at jeg skulle blive der, indtil skibet var sejlet væk, siger Gaabannguaq Rasmussen, som i dag er 74 år gammel.

Læs også BILLEDER Fire "eksperimentbørn" har nu fået en undskyldning

Han fortæller, at det som barn ellers kunne være tillokkende at rejse til en helt andet land, men det var alligevel ikke noget for Gaabannguaq selv.

- Det var, som om et eller andet forbød, at jeg skulle med. Danmark, som blev beskrevet som et vidunderligt land og danskerne, der blev beskrevet som nogen meget gode mennesker. Men jeg havde ikke lyst til at tage afsted, siger Gaabannguaq Rasmussen til KNR.

Læs også Ekspert savner offentlighed på eksperimentbørns vegne

Forløbet endte med, at lillesøster Carla Lucia Knakkergaard blev sendt til Danmark i stedet for Gaabannguaq Rasmussen. Hun blev siden adopteret af en dansk familie og levede resten af sit liv uden ret meget kontakt til sin biologiske familie.

Et liv hun beskriver i en selvbiografi, der udkom i 2012 ‘Et godt liv trods alt', som handler om hendes oplevelser som barn og voksen. Carla Lucia Knakkergaard døde i juni i år, hun blev 71 år gammel.

Læs også Eksperimentbarn sætter ord på undskyldning

Efter Gaabannguaq Rasmussen så sin lillesøster stige ombord på skibet i 1951, mødte han hende først igen, efter at de var blevet voksne.

- Vi forlod hinanden, da vi kun var små børn. Jeg så hende rejse den dag fra Qullissat og siden har vi kun fået breve fra dem.

Læs også Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning

De 22 børn, der blev sendt til Danmark, har i dag modtaget en officiel undskyldning fra Red Barnet.

Gaabannguaq Rasmussen er glad for at Red Barnet kommer med en undskyldning. Han mener, at det vil give de sendte og familierne ro i sindet. Men han mener også, at den danske stat bør sige undskyld til de 22 personer, der sagde farvel til deres tilværelse i Grønland.