Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning

Der kommer ingen undskyldning fra den danske stat til de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev sendt til Danmark.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. oktober 2015 15:54

Det står klart i et svar til KNR fra den danske social- og indenrigsminister, Karen Ellemann, der betegner sagen som en "ulykkelig del af Danmarks og Grønlands fælles historie."

Spørgsmålet om en undskyldning er aktuelt, efter at organisationerne Røde Kors og torsdag ligeledes Red Barnet har undskyldt offentligt og direkte til de involverede børn.

Læs også Red Barnet beklager og undskylder grønlandsk børneeksperiment 

Social- og indenrigsministeren erkender, at det var forkert at sende børn afsted, som det blev gjort. Men hun nøjes med at beklage det skete:

- I dag står det klart, at tankegangen i både Grønland og Danmark om at kunne flytte børn på den måde var forkert, og det vil jeg gerne personligt dybt beklage, skriver Karen Ellemann i et svar til KNR.

Ministeren mener samtidig at Grønland og Danmark har lært af historien.

- Desværre står de grønlandske børns triste historie ikke til at ændre. Men heldigvis har vi taget ved lære af historien, lyder det fra Karen Ellemann.

Hun fremhæver det nuværende forhold mellem Grønland og Danmark.

- Kolonitiden er et afsluttet kapitel, Grønland har selvstyre og forholdet mellem Grønland og Danmark er i dag kendetegnet ved gensidig respekt og samarbejde, skriver Karen Ellemann.

Læs også Red Barnet opfordrer til officiel dansk undskyldning


Løkke Rasmussen har afvist
Synet på de grønlandske eksperiment-børn har dermed ikke ændret sig fra sidste gang Lars Løkke Rasmussen sad i spidsen for en regering.

Tilbage i 2009 afviste daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen at give de grønlandske eksperiment-børn en officiel, dansk undskyldning i et paragraf 20-spørgsmål til Juliane Henningsen, som dengang sad i Folketinget for Inuit Ataqatigiit.

- Historien står ikke til at ændre. Regeringen betragter kolonitiden som en afsluttet del af vores fælles historie. Vi må glæde os over, at tiden er en anden nu, skrev Lars Løkke Rasmussen i svaret.

Læs også  Forsoningskommissionen savner grundig undersøgelse af ”Eksperimentet”