Red Barnet beklager og undskylder grønlandsk børneeksperiment

Red Barnets konstituerede generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, er klar i mælet, når han ser tilbage på fejlslagne børneeksperiment, som hans organisation deltog i tilbage i 50'erne.
20. oktober 2015 11:59

Det var en klar krænkelse over for de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev taget fra deres familier og bragt til såkaldt “genopdragelse” i Danmark.

Sådan lyder meldingen fra Red Barnet, som på torsdag undskylder direkte til de tilbageværende børn fra dengang.

- Arrangementet var forkert.

- Anbringelse af børn i et fremmed miljø, langt væk fra deres eget land, som det var tilfældet i starten af 50'erne i det her arrangement - og tvinge dem til at opgive deres kultur og sprog - var en klar krænkelse af deres rettigheder. Og det er derfor, Red Barnet beklager at have spillet en rolle i den her ordning.

Læs også Forsoningskommissionen savner grundig undersøgelse af ”Eksperimentet”

Sådan siger Red Barnets konstituerede generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, om tvangsfjernelsen i 1951, som organisationen støttede op om.

Derfor undskylder organisationen nu dels her og senere på ugen direkte over for fire børn fra dengang, som har ønsket et møde med Red Barnet.

- Jeg vil sige til de fire overlevende, som vi har inviteret til det her møde, at det arrangement, som Red Barnet deltog i dengang - set i et nutidigt perspektiv - kun kan karakteriseres som upassende. Som skadeligt for de involverede og i strid med børnenes grundlæggende rettigheder.

- Og jeg vil beklage på organisations vegne, at vi indgik i det arrangement og naturligvis beklage, at vi har forvoldt så meget smerte i deres liv, siger Jonas Keiding Lindholm til KNR.

Læs også Red Barnet undskylder for Eksperiment-deltagelse

I 2010 undskyldte Red Barnets daværende generalsekretær, Mimi Jakobsen, for det samme i en dansk radioavis.

Men organisationen erkender, at undskyldningen ikke blev givet direkte nok til de berørte børn.

Derfor tog Jonas Keiding Lindholm sagen op, da Helene Thiesen, som var et af de 22 børn, i sommer henvendte sig.

- Da jeg fik sat mig ind i sagen, var det åbenlyst for mig, at vi havde forvoldt en skade på de her børn, og at de selvfølgelig er i deres gode ret til at få den undskyldning, som jeg nu vil give dem på torsdag.

Mødet på torsdag sker for lukkede døre med deltagelse af fire af de nu voksne børn fra dengang, samt Jonas Keiding Lindholm som konstitueret generalsekretær og formanden for Red Barnets bestyrelse, Lars Svenning Andersen.

Red Barnet vil desuden lægge en erklæring på organisationens hjemmeside efter mødet.

Den 22. oktober kl. 22 kan du på KNR TV se programmet "Mens vi venter på undskyldningen", hvor Kristine Heinesen og Carla Lucia Knakkergaard fortæller deres personlige erfaringer med eksperimentet.