Red Barnet undskylder for Eksperiment-deltagelse

Torsdag vil Red Barnet give en direkte undskyldning til Eksperiment-børnene fra 1951 for organisationens del i sagen. En utrolig vigtig undskyldning, mener et af børnene.
Foto © : Foto fra filmen Eksperimentet
19. oktober 2015 10:09

Red Barnet vil nu undskylde direkte til de tilbageværende børn fra det såkaldte “Eksperiment”, hvor 22 grønlandske børn i 1951 blev fjernet fra deres familier og sendt til Danmark på kulturopdragelse.

Det vil ske på et lukket møde på torsdag hos Red Barnet i København.

Og det er en utrolig vigtig undskyldning at få, siger Helene Thiesen, som er en af de 22 børn og initiativtager til mødet.

- Det er så vigtigt at få en officiel undskyldning. Det vil hjælpe på, at vi får retfærdighed for, at det, de gjorde, var skrub forkert.

- Det har jo præget os hele livet. Og vi tror selv på, at en undskyldning vil komme som et lille plaster på såret. Og vi har brug for mange plastre, siger Helene Thiesen til KNR.

Læs også Carla Lucia Knakkergaard er død


Red Barnet fandt plejefamilier

Red Barnet stod for at finde plejefamilier i Danmark til de grønlandske børn samt oprettede to børnehjem i Grønland hvor børnene efterfølgende boede, da de kom tilbage til Grønland, i stedet for at komme hjem til deres egne familier.

Initiativet til Eksperimentet blev dog taget af den danske stat i 1948 med samtykke af Grønlands Landsråd, mens Røde Kors og Red Barnet var med til at anbringe børnene både i Danmark og senere på børnehjem i Nuuk og Aasiaat.

Flere end halvdelen af de 22 børn, der blev tvangsfjernet, er i dag døde, flere som følge af selvmord. Det har kun været muligt at samle tre af de nulevende børn fra Eksperimentet til mødet, som deltager enten fysisk eller via en Skype-forbindelse samt med pårørende.

Læs også Tine Bryld kåret som Danmarks mest betydningsfulde kvinde

 

Undskyldning bliver offentlig tilgængelig

Her vil de modtage en direkte undskyldning af den konstituerede generalsekretær Jonas Keiding Lindholm og formand for Red Barnet i Danmark, Lars Svenning Andersen, oplyser Red Barnet til KNR.

I 2010 undskyldte daværende generalsekretær for Red Barnet, Mimi Jakobsen, i en dansk radioavis for Red Barnets deltagelse i Eksperimentet. Men børnene fra dengang blev aldrig orienteret om undskyldningen. Derfor ønsker man nu en ny.

Red Barnet vil efterfølgende lægge en skriftlig erklæring om sagen på deres hjemmeside, oplyser organisationen.

Læs også BBC bringer historien om 'Eksperimentet'

Også Dansk Røde Kors undskyldte i 2010 deres rolle i forløbet, men har ikke tænkt sig at indkalde til et særligt møde med de tilbageværende "børn" lige som Red Barnet, oplyser Røde Kors. 

Den danske stat har aldrig officielt undskyldt for projektet.